JARC reclama que les assegurances agràries cobreixin el míldiu a Catalunya

A petició de l’entitat el Departament d’Agricultura ha demanat a Enesa i Agroseguro que es pugui incloure aquesta malaltia, que està afectant greument les vinyes, a la cobertura de l’assegurança.

El DARP va anunciar a la Taula Sectorial de la Vinya i el vi que havia traslladat la demanda de l’organització agrària a les asseguradores, ja que entén que es podria classificar el fong que està assolant enguany les vinyes catalanes, dins del concepte de risc climatològic. JARC havia comunicat al Departament que excloure aquesta malaltia de l’assegurança suposa un greuge comparatiu respecte altres regions del sud d’Espanya.

Els danys ocasionats pel míldiu no son assegurables al Nord de la Península, però en canvi, Agroseguro i Enesa sí que ofereixen una cobertura total per aquesta causa a altres Comunitats Autònomes com Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura, Illes Balears, Madrid, Múrcia i València. Des de JARC, entenem que el canvi climàtic està afectant el clima mediterrani i s’hauria d’adaptar les línies i cobertures de l’assegurança de la vinya a aquestes noves circumstàncies.

JARC va sol·licitar al DARP i l’INCAVI que efectuessin un informe i valoració de l’afectació del míldiu al cultiu de la vinya i les pèrdues de producció de raïm que això comporta, tenint en compte les circumstàncies d’aquesta campanya, sobretot l’ecològica. Aquest document serviria per poder acreditar la necessitat de què sigui també un dany assegurable a Catalunya.

L’informe elaborat pel Departament d’Agricultura (del període del 30 d’abril al 6 de maig de 2020)  revela, segons van exposar en la reunió de la Taula Sectorial de la Vinya, que s’ha produït una gran afectació del fong enguany, especialment a la zona del Penedès, i amb més intensitat a la producció ecològica, que JARC estima que es traduirà en una pèrdua del 50% de la producció de raïm ecològic.

L’excés d’humitat provocat per les pluges, combinat amb altes temperatures, ha estat el caldo de cultiu perfecte perquè proliferés el míldiu a les vinyes d’Alt i Baix Penedès, Priorat i Girona. A la Conca del Barberà, Terra Alta i a la zona del Vall del Corb, també s’han detectat les primeres aparicions d’aquest fong a les fulles d’alguns cultius. La peculiar climatologia d’aquesta primavera ha estat la causa de què malgrat que els viticultors han efectuat les pràctiques de control i tractaments preventius, hagi crescut ràpidament la seva afectació. Els danys han assolat, en alguns casos, fins a un 100% de les parcel·les. La situació ha estat especialment crítica per als viticultors ecològics, que recordem que representen el 34% de la producció vitivinícola a Catalunya, donat que es veuen limitats a l’hora de tractar la malaltia.

 

Categories