Reintroducció del Linx Ibèric a Catalunya: Perills i implicacions per al sector agrari

La reintroducció del linx ibèric (Lynx pardinus) a Catalunya és una iniciativa que ha generat controvèrsia. Mentre que per a molts suposa un pas endavant en la conservació de la biodiversitat, per al sector agrari, especialment per a Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), aquest projecte representa una amenaça per a la viabilitat de les explotacions agràries i la gestió del medi rural. JARC ha expressat la seva oposició al projecte a través d’una carta dirigida al Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, destacant diverses preocupacions.

Manca de transparència i diàleg amb el territori

JARC denuncia que el projecte de reintroducció del linx s’ha dut a terme sense consultar els actors del territori, especialment els agricultors i ramaders, els quals podrien veure afectades les seves activitats. Segons JARC, han hagut de conèixer els detalls d’aquest pla a través dels mitjans de comunicació, fet que consideren una falta de respecte i de transparència per part de l’Administració. El sector agrari se sent exclòs del procés de presa de decisions, malgrat ser un dels més afectats per la reintroducció de l’espècie.

Restriccions a les activitats agràries

Un dels principals punts d’oposició de JARC és l’impacte que la presència del linx pot tenir sobre les activitats agràries. Segons la Directiva Hàbitats de la Unió Europea, el linx és considerat una espècie prioritària, fet que obliga a la designació de zones especials de conservació per a la seva protecció. Aquesta protecció pot suposar restriccions significatives en la gestió de terres agrícoles, la caça i altres activitats essencials per a l’equilibri del medi rural.

Impacte econòmic

JARC també expressa la seva preocupació pel possible impacte econòmic d’aquest projecte. Consideren que abans de dur a terme la reintroducció del linx, s’hauria d’haver realitzat un estudi detallat sobre les conseqüències econòmiques per a les explotacions agràries. La presència d’aquest animal podria limitar l’ús de la terra i incrementar els costos operatius per als agricultors, posant en risc la sostenibilitat de moltes explotacions ja afectades per altres factors, com la sequera i la crisi econòmica.

Mesures compensatòries insuficients

Encara que es prevegin mesures per protegir el linx, JARC exigeix garanties econòmiques per compensar els agricultors i ramaders pels possibles danys o restriccions que es derivin de la reintroducció de l’espècie. La seva preocupació és que, sense una compensació adequada, el cost de mantenir el linx al territori recaigui directament sobre els professionals del camp.

La reintroducció del linx: una solució insuficient per a la sobrepoblació de conills?

Una de les raons esgrimides per justificar la reintroducció del linx és la seva capacitat per controlar la població de conills, una espècie que ha proliferat en excés i que causa importants danys a les collites. No obstant això, diversos estudis han mostrat que la presència del linx només té un efecte limitat sobre la reducció de conills. De fet, la seva reintroducció pot fomentar la disminució de mesodepredadors, com la guineu o el teixó, que cacen més conills que el mateix linx. Segons un estudi del 2019 de l’Institut d’Investigació de Recursos Cinegètics, a la Vall de Matachel (Badajoz), la reintroducció del linx va fer retrocedir la població de mesodepredadors en un 80%, reduint el consum de conills per part d’altres depredadors fins al 55,6%. Això va resultar en un augment de la població de conills, fent que la reintroducció del linx sigui una solució insuficient per controlar aquesta espècie.

Inseguretat per a les explotacions ramaderes

Tot i que el linx no és un depredador directe de grans ramats, JARC alerta que la seva presència pot comportar danys importants en explotacions d’aviram i altres petits animals, que són vulnerables als atacs d’aquest felí. El projecte Life Iberlince, entre el 2007 i el 2013, va comptabilitzar més de 40 atacs a granges locals a la zona d’Andújar-Cardeña (Andalusia), provocant la mort de més de 700 animals, incloent-hi ovelles i altres espècies de major envergadura. Els agricultors temen que un augment en els atacs del linx provoqui la mort de molts animals, amb un impacte negatiu sobre la producció.

 

 

 

 

 

Categories