Reclamem un canvi de model en les inspeccions al camp: de la sanció a l’acompanyament

JARC, conjuntament amb altres organitzacions agràries, hem reclamat a l’Administració un canvi de model en el sistema d’inspeccions al camp. Denunciem una pressió excessiva i desproporcionada durant les campanyes de recol·lecció, i apostem per substituir l’actual enfocament sancionador per un model basat en l’acompanyament i l’ajuda a les explotacions.

Des de JARC, reivindiquem el compromís ferm del sector amb el compliment normatiu, amb la dignitat de les persones treballadores i amb la seva seguretat laboral. Per això, una de les demandes històriques és la regularització de persones sense papers, especialment en un context marcat per la manca estructural de mà d’obra. Així mateix, reclamem seguretat jurídica en el procés d’adaptació al canvi normatiu, per evitar sancions recurrents que poden acabar afectant l’accés als ajuts de la PAC, agreujant encara més la situació econòmica de moltes finques.

Una pressió innecessària

Considerem injustificable l’acompanyament policial durant les inspeccions laborals, ja que genera una percepció de persecució i una tensió innecessària, contrària a l’actitud majoritària de col·laboració i compliment per part dels productors.

Entre els casos concrets denunciats, destaquem la imposició de sancions a explotacions agràries quan un treballador ha utilitzat documentació d’una altra persona. Malgrat que hi ha sentències que reconeixen que l’empresari ha estat enganyat i que ha actuat correctament, les multes continuen recaient sobre el titular de l’explotació. Des de JARC, es considera que cal revisar els protocols perquè la responsabilitat no recaigui en qui ha complert amb totes les obligacions legals.

Reivindicacions concretes

A més, reclamem:

  • Més flexibilitat en el registre horari, especialment durant les campanyes, on les jornades comencen en diferents punts i sovint sense presència directa del titular de l’explotació.

  • Un marge de diversos dies per completar els registres, tenint en compte les dificultats tecnològiques i de cobertura en entorns rurals.

  • Certificats de formació en prevenció de riscos laborals amb validesa ampliada, que evitin repeticions innecessàries i optimitzin recursos.

També denunciem que, un cop superats els controls laborals, les inspeccions deriven cap a altres aspectes com la maquinària o eines de treball, moltes de les quals no estan homologades per la inexistència d’un procediment d’homologació. Això acaba derivant en sancions injustes que incrementen la pressió sobre el sector.

Des de JARC, seguirem treballant perquè la normativa i les inspeccions siguin justes, proporcionades i adaptades a la realitat del camp. La pagesia necessita suport, no obstacles. És moment de passar de la sanció a l’acompanyament.

Categories