Prosmokiwi: La dolçor del kiwi català, un projecte familiar de Torrefarrera.

Prosmokiwi: La dolçor del kiwi català, un projecte familiar de Torrefarrera.

Prosmokiwi és un projecte familiar de Torrefarrera dedicat a la producció de kiwi català. Tot va començar el 2005, quan el pare de la família Pros Morell va apostar per un cultiu gens habitual a la plana de Lleida. Amb anys d’experiència al darrere, aquesta explotació ha evolucionat amb el temps i avui, amb gairebé 5 hectàrees de kiwi varietat Hayward, centra tots els seus esforços en produir un fruit de gran qualitat, cuidat des del primer brot fins a la collita.

Kiwis de Prosmokiwi, dolçor kiwi català

La història de Prosmokiwi és, sobretot, una història familiar. El projecte va néixer amb la iniciativa del pare, després va prendre el relleu la seva dona, la Tere Morell, i avui el porten els seus fills, amb la Marta Pros al capdavant i el suport quotidià d’un treballador de la finca: “És el llegat del meu pare, és un dels projectes comuns que ens manté units per a tot.”

Innovar ha estat imprescindible. Plantar i fer prosperar kiwis en una plana com la del Segrià no és trivial: cal adaptar tècniques de reg, protegir els cultius del vent i la pedra, controlar les temperatures a través del maneig del microclima i aplicar pràctiques agronòmiques a un cultiu que no té referents propers. Això els ha obligat a aprendre fent, a buscar solucions pròpies i a prioritzar la qualitat sobre la quantitat. El resultat és un producte del qual s’han fet veritables experts, amb una mida i una dolçor distintiva, valorada també pel seu alt perfil nutricional.

Els inicis van ser difícils: les inversions eren grans i la rendibilitat no va arribar fins passats vuit anys, quan les plantacions van fer-se plenament productives. En aquell camí, l’acompanyament tècnic va ser clau. JARC els va ajudar a tramitar la incorporació de dos dels germans com a joves agricultors i a sol·licitar els plans de millora i ajuts necessaris per afrontar la inversió inicial, facilitant així la viabilitat del projecte.

Treballador Kiwi català Prosmokiwi

Tot i que en el passat havien apostat per la venda directa, actualment comercialitzen la producció a l’engròs, fet que els permet dedicar-se plenament al cultiu i garantir que el kiwi català arribi al mercat a través de canals especialitzats,mantenint intacta l’essència i el valor del producte de proximitat.

El futur de Prosmokiwi es basa a continuar cultivant amb el mateix rigor i estima amb què van començar per també donar l’oportunitat a les noves generacions de conservar la relació amb la terra. “Ens agradaria que els nostres fills tinguin un tastet de la pagesia. Més endavant serà el futur, el comerç de proximitat, el contacte amb la terra, amb la natura”, explica la Marta mentre camina entre les plantacions, on també es troba casa seva. Prosmokiwi no només representa un cultiu singular en un territori inesperat, és també un exemple de resiliència i tradició familiar, on la innovació, la paciència i el treball constant poden donar fruits reals.

Des de JARC, és un plaer donar veu a històries com aquesta: projectes diferents i innovadors que cuiden la terra i aporten valor afegit al sector agrícola català. I, sobretot, que demostren que, gràcies a les noves tecnologies i tècniques, el futur del camp és tan divers i ampli com les seves realitats.

 

 

Categories