Menys insecticides, més fruita descartada: el “trip” s’ha fet resistent i perjudica el productor local

El sector frutícola català denuncia la manca d’insecticides eficaços per combatre el “trip”, un insecte que, tot i no malmetre la fruita, la decolora i n’impedeix la comercialització. Mentrestant, la competència deslleial persisteix amb l’arribada de productes procedents d’altres països amb menys requisits fitosanitaris.

Els productors de fruita de Catalunya, especialment del Segrià i les Garrigues, tornen a patir els efectes dels trip, una plaga coneguda que afecta greument la producció de nectarina. Enguany, la situació s’ha agreujat per la manca de matèries actives autoritzades per al seu control, conseqüència directa de les polítiques de restricció fitosanitària aplicades a l’Estat espanyol.

El sector local se sent desprotegit, sense eines per gestionar la plaga i obligat a complir una normativa europea que no s’exigeix a la fruita importada. A països com França, Itàlia i Grècia, ja s’han autoritzat nous productes per fer-hi front: “És incoherent que un producte es pugui aplicar allà i no aquí”, assenyala Sergi Balué, cap sectorial de fruita dolça de JARC. Els productors catalans reclamen a les autoritats europees l’autorització urgent d’aquests pesticides per poder controlar la plaga i competir en igualtat de condicions.

Des de JARC insistim: cada cop tenim menys recursos per fer front a les plagues, però es permet importar fruita produïda amb productes fitosanitaris que aquí estan prohibits. Aquesta incoherència penalitza el sector local i incrementa el risc de pèrdua de collites i de competitivitat.

Malgrat aquestes dificultats, el sector celebra que enguany una menor afectació de la mosca negra en les collites gràcies a les condicions climàtiques. Tot i això, la lluita diària contra les plagues demostra, un cop més, la necessitat d’una política agrària coherent, que no deixi desemparats els productors locals davant una competència cada cop més deslleial. 

Des de JARC, exigim que es garanteixi el mateix nivell d’exigència i control per a tot el producte que entra a la Unió Europea i que s’aposti pel sector agrari local.

Categories