Les dones rurals per un nou model de desenvolupament local

Sota el lema “Claus per a un medi rural en Igualtat”, la Confederación de Mujeres del Mundo Rural (CERES) ha celebrat, durant el 6 i 7 de novembre, una trobada estatal per definir estratègies de futur liderades per dones que serveixin per a revitalitzar la “España vaciada”.

Un centenar d’agricultores i ramaderes va exposar davant representants de la Comissió Europea, Ministeri d’Agricultura i el Govern de la Rioja, les mesures necessàries per a potenciar els projectes liderats per dones. Carme Dalmau, cap de la sectorial de dones, i Maria Romans, membre de la sectorial, van participar en les jornades.

Les assistents, provinents de diferents Comunitats Autònomes, han intercanviat experiències sobre casos d’èxit en els seus territoris, al mateix temps que han exposat davant representants de la Comissió Europea, Ministeri d’Agricultura i Govern de la Rioja, les mesures necessàries per a impulsar amb garanties la incorporació de la dona a l’activitat agrària.

La presidenta del govern de La Rioja, Concha Andreu, va participar en la inauguració de la trobada, acompanyada per l’alcaldessa de Navarrete Mª Luisa Corzana, la consellera d’Agricultura del Govern de la Rioja, Eva María Hita, la regidora d’Igualtat i Convivència de l’Ajuntament de Logronyo, Eva Tobías, la presidenta de CERES Immaculada Idáñez, la responsable de l’àrea de dona de la UAGR-COAG, Isabel González Corral, i el president del sindicat Óscar Salazar.

La jornada va començar amb una ponència sobre “La Política Europea, l’Agricultura i les Dones”, a càrrec de María Gafo Gómez-Zamalloa de la Direcció General d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea. Després del recés va intervenir Isabel Gimeno Pérez Pérez, Cap d’Àrea de Dones Rurals de la Subdirecció General de Dinamització del Medi rural, amb la ponència “Oportunitats d’incorporació per a dones en el medi rural amb les polítiques europees i estatals”.

Després del dinar el grup es va dirigir a Entrena, per a visitar la finca de pereres ecològiques d’Isabel González Corral, per desplaçar-se en acabat fins a Villaseca, per visitar dues vinyes ecològiques, una acabada de plantar i una altra gairebé centenària. El recorregut va continuar per Tirgo i Cuzcurrita, on es van visitar els cellers Tarón i Pretium i, tot seguit, a Sajazarra per conèixer el projecte familiar d’ous camperols Huevocón.

Abans del sopar, van celebrar una taula rodona amb la Marta Estopiñán (UAGA‐COAG Aragó), Mireia Vidal (Coordinadora Pagesa del País Valencià), Belén Verdugo (COAG Valladolid) i Isabel de Gonzalo (Fundació Mundubat), sobre l’agroecologia com a opció vinculada al model productiu de les dones.
La jornada del dia 7 va començar amb “Estratègies d’incidència política per a la promoció de les dones del medi rural i productores d’aliments en els òrgans de decisió”, a la qual va seguir un taller sobre “Un pla d’incidència i igualtat per a promoure canvis”, dirigit per Belén Ramiro, tècnica de COAG.

Categories