JARC veu positiu l’anunci que el Comissari europeu d’Agricultura, Phil Hogan, va fer ahir al Consell de Ministres de la UE, sobre l’activació de l’emmagatzematge privat de l’oli d’oliva a Espanya, una de les mesures reclamades pel sector. Malgrat el positiu de la notícia, Lluis Gaya, cap sectorial de l’Olivera de JARC, recorda que aquesta només és una de les reivindicacions i haurem de continuar reclamant al Govern espanyol i autonòmic per revertir aquesta crisi.
S’ha de tenir en compte que la Comissió Europea encara ha de definir les quantitats, temps i pressupost comunitari associat per acabar de valorar si aquesta mesura tindrà incidència en el mercat i reactivarà uns preus anormalment baixos.
L’entitat agrària catalana ha reclamat a través de COAG, Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos, que el Govern espanyol ha d’avançar en eines per a l’autoregulació del sector, l’actualització dels preus de desencadenament de l’emmagatzematge privat, la penalització de la venda a pèrdues i la vigilància de la qualitat i traçabilitat del producte.
L’activació de l’emmagatzematge privat respon a una de les principals reivindicacions del sector olivarer espanyol per a solucionar la greu crisi de preus, que en l’últim any ha suposat més de 1.000 milions de pèrdues per als olivarers. Arriba després de tres multitudinàries manifestacions a Jaén, Sevilla i Madrid, i l’esforç i esperit reivindicatiu del conjunt del sector olivarer.
No obstant això, JARC, a través de COAG, insta al Govern espanyol que continuï avançant en qüestions de caràcter estructural que garanteixin una estabilitat de preus i rendes als productors i el futur de l’olivar tradicional:
- Revisió completa del sistema d’emmagatzematge privat, amb actualització immediata dels preus de desencadenament que tinguin en compte els costos de producció.
- Establiment de normes d’autoregulació del mercat amb caràcter obligatori per a tot el sector.
- Perseguir les actuacions que provoquen una banalització de l’oli d’oliva i la seva utilització com a producte reclam. Promoure un millor coneixement de les qualitats de l’oli d’oliva per part del consumidor.
- Legislar de manera clara i contundent per a acabar amb la venda a pèrdues. Perseguir actuacions que vulnerin les normes de competència i millorar la transparència en la formació de preus de l’oli.
- Assegurar per part de les administracions la traçabilitat i la qualitat del producte oferta pels productors amb una nova norma qualitat que preservi el prestigi de l’oli d’oliva espanyol en l’àmbit mundial.
- Mesures de suport per a l’olivar tradicional, el paper socioeconòmic del qual, ambiental i paisatgístic és fonamental per al manteniment dels nostres pobles.