Dels més de 1.800 camions de garrins que van entrar l’any passat per la Jonquera, només es van realitzar 48 controls de pesta porcina africana (PPA) passada la frontera. En total el cos dels mossos d’esquadra i equip de veterinaris va controlar 89 camions de porcí, boví, oví el 2021, un nombre que l’entitat considera absolutament insuficient.
A Europa ja hi ha 10 països afectats per la PPA (Bèlgica, Hongria, Estònia, Letònia, Polònia, Eslovàquia, Romania, Bulgària, Alemanya i Itàlia). Atenint-nos a l’enorme trànsit de camions que transporten animals vius, des de diferents països europeus a l’Estat Espanyol, l’entitat considera que com a mínim hi hauria d’haver controls de benestar animal 5 dies a la setmana, com a mesura de detecció d’animals infectats d’aquesta malaltia.
La PPA es va disseminar des dels països de l’Est, cap a Alemanya l’estiu passat. Les dues úniques transmissions originades per un salt de distància important, la de Bèlgica i la del nord d’Itàlia, a només 800 km de Catalunya, van detectar el seu primer positiu en animals trobats en les proximitats de carreteres de trànsit internacional.
Anualment, entren a l’Estat Espanyol un gran nombre de caps de porc, l’any passat més de 2,8 milions d’animals, la majoria procedents de Països Baixos i Bèlgica. No és menys significatiu el nombre de camions amb bestiar boví que entren a través de la Jonquera procedents de Polònia, República Txeca o Bèlgica, que són o bé països positius en PPA, o bé, que no ho són, però han de travessar centenars de km per països exposant-se a la malaltia.
El sector porcí català és de vital importància per mantenir gran part de l’estructura agrària catalana, associat també amb la fabricació de pinsos, produccions agrícoles o indústria càrnia. La producció porcina representa un dels principals motors de la indústria càrnia, que representa el 21,6% del PIB industrial català i un 4% del PIB total de Catalunya. Per aquest motiu JARC fa temps que adverteix que cal intensificar les mesures de bioseguretat per evitar l’entrada de la PPA al nostre territori, i ara més que mai en vista de l’expansió de la malaltia a Europa.
L’organització agrària ha demanat a l’administració que incrementi el pressupost dels controls, per augmentar la seva freqüència. “Amb aquesta millora l’Administració es posaria al mateix nivell que els ramaders catalans, que estem intensificant el nivell de bioseguretat de les nostres explotacions”, apunta Jaume Bernis, cap de la sectorial del Porcí de JARC.
Per altra banda, JARC fa temps va demanar a la consellera, Teresa Jordà, que pressioni al Ministeri d’Agricultura per aconseguir la “regionalització”. D’aquesta manera, en cas d’haver un positiu de PPA a l’Estat, es podria continuar comercialitzant productes i animals, a les zones lliures de la malaltia.
Altres mesures de bioseguretat
Els senglars són transmissors de la malaltia, per tant, caldria controlar la població de fauna salvatge, que en aquests moments és desorbitada. L’organització considera estratègic el control de moviment d’aquesta espècie, i proposa que l’administració estableixi un canal d’interlocució amb la gent coneixedora dels corredors de senglars, als municipis on existeix una alta densitat.
Un altre punt destacat per l’entitat és la millora substancial en els centres de neteja dels transports als escorxadors, que no estan prou equipats per assolir el repte actual. En aquest sentit, l’entitat proposa incorporar equips i personal de neteja professional per poder millorar la desinfecció que en aquests moments s’efectua als camions. Aquesta mesura seria efectiva també per lluitar contra el PRRS (Síndrome Reproductiu Respiratori Porcí), una malaltia que ja tenim present al nostre territori.