JARC reclama al MAPA pels sectors exclosos de les rebaixes de l’IRPF

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya valora positivament que s’hagi fet una rebaixa del 30% de tots els mòduls d’activitats ramaderes, tal com va demanar, però manifesta la seva disconformitat per haver exclòs productors d’alguns sectors, per aquest motiu reclamarà que el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) rectifiqui, en casos com el de l’aviram integrat, pel qual l’organització també havia sol·licitat una rebaixa de com a mínim el 35%, perquè han hagut de fer front a l’enorme augment del preu de l’energia, factor clau pel seu sistema de producció.

La rebaixa general en els sectors ramaders, juntament amb les que s’han establert individualment per una sèrie de municipis, poden arribar fins al 50%, però en tot cas, el MAPA no ha acabat de contemplar la baixada de rendiment productiu que s’han obtingut en diferents sectors ramaders, sobretot en el boví d’engreix i equí, a les comarques del Ripollès, Garrotxa i Cerdanya, o el boví de llet i oví a les de la Catalunya central, on la sequera ha reduït en gran manera les pastures i cultius farratgers.

Els apicultors han assolit una rebaixa del 50% en tot Catalunya, però JARC considera que és insuficient, i hauria d’haver estat d’entre un 70 i un 80%, per la gran afectació que pateixen per la sequera, entre altres factors, que ha abaixat la seva producció al 50%. En canvi, els costos de producció s’han incrementat.

L’altra gran oblidada a tot el territori català, segons l’entitat, és l’horta, que ha estat exclosa, amb l’agreujant que habitualment no són perceptors de cap mena d’ajut.

La vinya, sobretot, a les comarques tarragonines, on Terra Alta, Priorat i Baix Penedès no ha obtingut cap rebaixa destacada tot i haver-se reduït la collita anual respecte altres anys. També, els municipis del Penedès han quedat fora, donat que la collita general ha tapat la reducció de rendiment que han patit multitud de municipis, a causa de la baixa pluviometria anual i la pedregada de finals d’agost, qüestió per la qual JARC també plantejarà al·legacions.

L’organització celebra, per altra banda, haver aconseguit rebaixes per l’ametlla, els cereals, i les lleguminoses i oleaginoses, així com una reducció gairebé total per l’olivera i haver assolit un 30% de descompte per al sector porcí català.

En relació amb la fruita dolça, sí que ha vist reduït l’import l’albercoc, el préssec i la nectarina, però l’entitat troba a faltar rebaixes més generals pels cultius de llavor, sobretot a municipis de Lleida, a causa de les gelades.

A Barcelona demanen que el MAPA que rectifiqui la rebaixa de mòduls d’IRPF de vinya, horta i cirera

Segons l’entitat, el Ministerio hauria d’haver aplicat un percentatge superior de reducció al boví de llet, oví i cabrum, que han patit pèrdues considerables. Així mateix, considera insuficient els descomptes aplicats a cereals i farratges del Moianès, Osona i Bages, penalitzant doblement al sector ramader, donat que aquests productes es destinen, en gran part, a l’alimentació animal.

També ha demanat al MAPA que modifiqui les rebaixes dels mòduls de l’IRPF per incloure, com havia sol·licitat l’entitat, determinats cultius que han hagut de fer front a serioses dificultats recentment. En concret, JARC lamenta que hagi desestimat aplicar reduccions per als principals municipis productors de cirera del Baix Llobregat, així com per al sector de la vinya, ja que la collita general ha fet que no es tingués en compte la caiguda de rendiment a multitud de municipis de l’Alt Penedès, on la baixa pluviometria i la pedregada de finals d’agost, van malmetre ceps en determinats municipis de la comarca i alguns inscrits en la D.O. Alella.

També l’horta del Baix Llobregat ha sofert l’increment dels costos de producció derivats del conflicte bèl·lic, i una menor productivitat per les elevades temperatures, acompanyades d’una major incidència de plagues. En canvi, no han estat compensats per aquestes minves, més tenint en compte que és un sector habitualment exclòs dels ajuts.

L’organització es mostra satisfeta per haver aconseguit rebaixes importants per als productors de farratges, i de forma general, per a cereals, lleguminoses i oleaginoses.

En el cas dels productors de boví de llet i, oví cabrú, malgrat haver assolit una reducció del 30%, l’entitat considera que aquesta havia d’haver sigut d’entre el 50 i  el 60%, pel greuge causat per la falta d’aliment a partir de primavera-estiu, a les comarques de la Catalunya central.

JARC valora que el Ministerio hagi atès la seva petició amb rebaixes importants per la taronja i la mandarina, però no entén que hagin quedat fora municipis del Montsià i el Baix Ebre

L’entitat celebra els descomptes en cultius de fruita dolça, a causa de les gelades de principis d’abril, a la Ribera d’Ebre i al Priorat, tot i que, en aquesta última comarca considera que haurien d’haver sigut més altes, més properes al 50% que al 30% concedit. El mateix ha succeït amb el cultiu de l’ametlla, troben positives les reduccions aconseguides als municipis de la Ribera d’Ebre i Terra Alta, però considerem insuficients les del Priorat.

Pel que fa a l’olivera, han estat concedides les reduccions de l’impost per sobre del 50%, en molts municipis, ja que la província de Tarragona va estar molt castigada per la baixa pluviometria anual, més acusada en els moments clau de la campanya.

L’escassetat de precipitacions també  va ser la causa de la reducció dels rendiments de la vinya, sobretot a Terra Alta, Conca de Barberà, Baix Penedès i Alt Camp, per tant, l’organització reclama una reducció generalitzada per a aquest cultiu en aquestes comarques. A la Terra Alta, a més, una pedregada a principis de juliol, va provocar danys en els cultius, en especial a Batea, Bot, Caseres i Gandesa.

Era necessari un percentatge superior de reducció a l’oví, boví, i equí, en determinats territoris de Ponent

L’organització agrària ha trobat a faltar una rebaixa més important en els mòduls de les activitats ramaderes de boví, oví i equí a la Cerdanya. En relació amb l’oví del Pallars, tot i haver aconseguit una reducció del 30% dels mòduls per tota la província, argumenten que resulta insuficient, ja que han patit manca de farratges i pastures a partir de la primavera, fet que ha tingut com a conseqüència una davallada de la rendibilitat.

El mateix succeeix, segons l’organització, amb altres cultius. Per una banda, es mostren satisfets amb les rebaixes considerables de l’impost per la producció de cereals i farratges de la Noguera, Pallars Jussà, Segrià, Segarra i Solsonès (comarques que van patir les gelades d’inici d’abril i la falta de precipitacions), però troben injustes les reduccions pel Pla d’Urgell, Urgell i Alt Urgell, sobretot pel que fa als farratges.

Quant la fruita de pinyol, l’organització valora positivament que el MAPA hagi atès les seves peticions amb una reducció general important, però considera que hauria d’haver sigut superior a les comarques de la Noguera, Garrigues i Pallars Jussà, totes elles afectades per les gelades del 3 al 5 d’abril i les tempestes de finals d’agost. En canvi, els cultius de llavor, afectats per les gelades, podran beneficiar-se de rebaixes rellevants, tot i que més localitzades.

Recordem que JARC va reclamar amb insistència mesures pels damnificats de les baixes temperatures, durant la primavera pels cultius de fruits secs i olivera, però alguns municipis de la Noguera van ser exclosos dels ajuts, amb l’agreujant que ara també ho han estat de les rebaixes de l’IRPF.

L’oví, boví de carn i llet, i l’equí, que han patit pèrdues considerables a Girona i requerien una reducció superior

JARC es mostra satisfeta perquè el Ministeri ha atès la seva demanda d’una rebaixa general de l’impost pel farratge i l’olivera. En aquest últim sector ha estat superior a diversos municipis de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany, pel fet que s’han vist especialment perjudicats pels fenòmens meteorològics.

Troben a faltar, però, reduccions més importants en les ramaderies d’oví, boví de carn, llet i equí, en especial, a les comarques de la Cerdanya i Ripollès, on la sequera va impossibilitar les pastures, a partir de finals de primavera, i on s’han reduït considerablement els cultius que les explotacions destinaven a alimentació animal.

Categories