L’organització planteja a Agricultura un pla d’arrencada definitiva de vinya, com a complement a l’ajut per produir most concentrat per l’elaboració de cava i vins escumosos de qualitat, i l’ampliació del període entre arrencada i replantació de ceps.
L’entitat considera que cal reequilibrar oferta i demanda per frenar la crisi de preus que s’arrossega des de l’any passat, agreujada pel tancament de la restauració.
La sectorial de la vinya i el vi de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha demanat al Departament d’Agricultura que estudiï el marc normatiu i pressupostari per possibilitar també l’arrencada definitiva de vinyes com a mesura per restablir el greu desequilibri entre oferta i demanda que viu el sector vitivinícola a Catalunya. La proposta ha estat exposada durant la darrera reunió de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi convocada per la conselleria.
Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, indica que aquesta mesura ha d’acompanyar-se d’altres, més estables en el temps, que ja s’estan treballant. L’entitat veu amb bons ulls establir un ajut per produir most concentrat rectificat, provinent de raïm apte per una denominació d’origen protegida, per la segona fermentació dels vins escumosos de qualitat i pel posterior desgorjat. Adreçar una part de la collita a l’elaboració d’aquest most permetria reduir l’oferta de raïm per vinificació i establir un procés d’economia circular en la producció de caves i vins escumosos de qualitat.
L’organització agrària seguirà reclamant modificar la normativa que regula el potencial de producció vitícola per ampliar a 8 o 10 anys el període establert entre l’arrencada d’una parcel·la de vinya i la seva replantació. Actualment, cal fer-ho en un període màxim de 5 anys, el que obliga als productors a replantar les vinyes en moments gens favorables. Ampliar aquest període pot contribuir a reduir la producció.