Granja Cal Jeroni: cabres lleteres, vaques de muntanya i un futur a la Cerdanya
A Víllec, al cor de la Cerdanya, la Clàudia i en Bernat han fet realitat un projecte ramader des de zero, transformant les finques familiars en una granja de cabres lleteres i vaques de carn. Tots els animals pasturen i produeixen sota una mirada jove que cuida cada detall per aconseguir el màxim benestar animal, combinant la tradició pagesa amb la innovació del sector.
Hi ha projectes que comencen amb una idea i es fan grans gràcies a la constància, la passió i la dedicació. Aquest és el cas de Cal Jeroni: en Bernat, enginyer agrònom, i la Clàudia, que va estudiar a Quintanes la formació professional de Tècnica superior en ramadera i assistència en sanitat animal. Durant la pandèmia, els dos joves van decidir marxar de la incertesa en la recerca d’aire fresc. Envoltats del paisatge de l’Alt Pirineu, van posar en marxa l’explotació mixta que avui coneixem i van decidir quedar-s’hi.
El seu objectiu és anar millorant a poc a poc: trien races d’alt rendiment, adapten el maneig reproductiu i promouen la proximitat amb el consumidor per donar valor al producte artesà.
El producte principal de Cal Jeroni és la llet de cabra, que subministren a diverses formatgeries artesanes del territori: “Per nosaltres era molt important garantir l’abastiment de llet durant tot l’any”, assenyalen. La finca acull 130 cabres lleteres de raça alpina, provinents de França, reconegudes per la seva alta producció de llet. A més, per assegurar llet fresca en totes les temporades han establert un sistema de lots reproductius que permet escalonar el maneig i respectar el cicle natural dels animals.
També comercialitzen directament la carn de cabrit i de vedella, més concretament de vaques Fleckvieh, que pasturen lliures a la muntanya durant tot l’estiu i a l’hivern es refugien de la neu i el fred a les seves naus. En Bernat i la Clàudia estan construint una petita botiga a la finca per fer venda directa i que el consumidor pugui descobrir de primera mà el projecte. Gràcies a aquest model, els visitants podran comprar carn fresca al mateix lloc on es produeix, visitar la granja i conèixer-los.
Una de les claus de Cal Jeroni és la tecnologia que implementen: “Cada any intentem fer una millora i a poc a poc anar-nos adaptant”, ens comenta la Clàudia. En aquest moment estan centrats a optimitzar les instal·lacions pels cabrits, la lactació i la recria. “Per nosaltres és fonamental mantenir-nos actualitzats amb les últimes tecnologies per millorar el benestar animal i la conciliació familiar de les explotacions”, ens explica en Bernat, “aquesta aposta per la millora contínua i la innovació és fonamental per a nosaltres”.
Tot i que, al camp, cada dia és diferent, els matins acostumen a començar a les 5 del matí. La llet surt cap a les formatgeries quan encara és fosc, i el dia se succeeix entre munyides, adequació de les naus, alimentació i cures constants. Però, més enllà de la rutina, hi ha els imprevistos, les possibles afeccions, les inversions i decisions contínues que poden afectar el dia a dia i la producció: “Creiem que avui en dia has de tenir gent al teu costat, tècnics que t’avalin, de nutrició o de benestar animal, veterinaris… I JARC forma part d’aquesta gent que volem tenir al voltant”.
Per a JARC, és un orgull acompanyar un projecte que mira cap endavant amb gran fermesa i professionalitat. “Qui es dedica a la pagesia és perquè li agrada”, explica la Clàudia. La seva passió per la terra i el bestiar és un exemple més que, malgrat les dificultats que es poden trobar els joves en el camí, és important continuar formant-se en estudis agraris i plasmar l’aprenentatge en les explotacions ramaderes del futur.