El sector apícola celebra el Dia Mundial de l’Abella amb reconeixements a les millors mels catalanes
Coincidint amb el Dia Mundial de l’Abella, el sector apícola català ha celebrat aquest 20 de maig una jornada de reconeixement i divulgació a la Casa de l’Agricultura de Barcelona, que ha culminat amb l’entrega dels premis del V Concurs “Les millors mels catalanes”.
L’acte ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, encarregat de lliurar els guardons a les mels més ben valorades del territori. L’esdeveniment ha estat una mostra del compromís amb la qualitat i el valor d’un producte essencial i, alhora, del reconeixement a la feina dels apicultors i apicultores catalans, que han hagut de fer front a grans dificultats com la sequera, la presència de la vespa asiàtica o l’impacte de l’abellerol.
🍯 Una jornada per valorar la mel catalana
Abans del lliurament dels premis, s’ha celebrat una jornada tècnica sota el lema “Mel, del rusc al plat”, amb la participació d’experts del sector que han abordat temes com:
- Les propietats beneficioses de la mel per a la salut.
- Les característiques distintives de les mels catalanes.
- La presentació del reglament de la nova marca de qualitat per a les mels catalanes.
Per cloure, la xef Gessamí Caramés ha elaborat un plat amb mel que els assistents han pogut degustar.
🏆 Premis a l’excel·lència apícola
Un total de 74 mostres han participat en aquesta cinquena edició del concurs, que premia l’excel·lència en quatre categories: mel de romaní, de flors, de muntanya i monofloral, així com el reconeixement especial “Reina de les mels” a la mostra més ben puntuada pel jurat.
Premis atorgats:
Premi Reina de les mels: Mel de l’Avi Lluís
Mel de romaní:
1r premi: La Mel (Annabel Muñoz)
2n premi: Joaquim Peyra
Mel de flors:
1r premi: Eth Brinhon
2n premi: Fundació Maresme
Mel de muntanya:
1r premi: Eth Brinhon
2n premi: Mel del Paratge de la Serra del Boix
Mel monofloral:
1r premi: Jordi Múria (mel de taronger)
2n premi: Marc Pineda (mel de farigola)
El jurat, format pels experts en apicultura Anna Clemente García, Rafael Blanch, Carles López i M. Àngels Boixaderas, ha valorat aspectes com l’aspecte, el color, el flaire, el gust i el tacte de les mels.
Aquesta jornada ha estat organitzada conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i organitzacions sectorials com la nostra.
Des de JARC, volem felicitar tots els premiats i premiades, i reiterar el nostre compromís amb la defensa i promoció del sector apícola català, clau per a la biodiversitat, el desenvolupament rural i la sostenibilitat del nostre entorn.