El Ministeri d’Agricultura ha posat sobre la taula una normativa que podria obligar a retirar fins a un 20% de l’oli produït en cas que la collita superi en més d’un 120% la mitjana de les últimes sis campanyes. Aquesta mesura s’aplicaria directament a les almàsseres i té com a objectiu evitar que una producció alta desestabilitzi el mercat i faci baixar els preus.
Des de JARC, juntament amb COAG, hem traslladat les nostres observacions perquè aquesta norma no acabi perjudicant els productors i productores professionals.
Què hem demanat?
- Que el preu de retirada es fixi amb el consens del sector. No pot ser que s’imposi sense tenir en compte els costos i la viabilitat de les explotacions.
- Que es retirin els privilegis d’importació d’oli de països tercers, especialment de Tunísia. Si es vol treure producte del mercat per mantenir l’equilibri, no té sentit que alhora s’importi oli de fora amb avantatges econòmics. En aquest cas, cal activar la clàusula de salvaguarda i, si cal, paralitzar aquestes importacions.
- Que es tinguin en compte els costos de producció reals. La norma ha de vincular-se al compliment de la Llei de la cadena alimentària i garantir que no es vengui per sota del cost de producció.
Per què és important?
El sector oleícola ja treballa amb marges molt ajustats, i qualsevol mesura que no estigui ben dissenyada pot posar en risc la rendibilitat de moltes explotacions familiars. A més, l’entrada d’oli barat de països tercers pot desvirtuar els esforços per estabilitzar el mercat nacional.
Des de JARC exigim que qualsevol mesura de regulació del mercat es faci amb diàleg, transparència i pensant en el futur del camp català.