El passat 6 de juliol, una forta pedregada va destruir una franja de 2 quilòmetres al llarg del riu Segre, deixant un rastre de devastació en les explotacions agràries dels municipis d’Aitona, Soses, Torres del Segre, Alcarràs i Lleida. Les pèrdues, en alguns casos, van arribar a ser gairebé del 100%, un cop dur per a un sector ja de per si vulnerable a les inclemències del temps.
Aquesta tragèdia, més enllà de la pèrdua econòmica immediata, posa de manifest la necessitat urgent de protegir el camp i els seus professionals. Els pagesos, dia a dia, lluiten contra els capritxos del clima, veient com el seu treball i esforç es poden veure esborrats en qüestió de minuts.
És hora de passar de la paraula a l’acció. No podem continuar permetent que els pagesos se sentin impotents davant la força de la natura. Cal implementar mesures concretes i efectives per a minimitzar els danys causats per fenòmens meteorològics extrems i garantir la continuïtat de l’activitat agrícola.
En aquest sentit, dues accions clau es presenten com a imprescindibles: la prevenció i assegurances agràries més justes i efectives. Tot i que la instal·lació de malles protectores té un cost elevat, podria evitar o minimitzar significativament els danys causats per la pedregada. Actualment, el 90% de la zona afectada no disposa d’aquestes malles. D’altra banda, cal que les administracions, les empreses asseguradores i la societat en general s’impliquin en la implementació de mesures que garanteixin la viabilitat del camp i el benestar dels seus professionals.
Aconseguir un futur més segur i sostenible per a les explotacions fructícoles és possible. Junts, podem construir un escut contra les inclemències del temps i garantir la continuïtat d’una activitat vital per a la nostra societat.
Sergi Balué, cap sectorial de la fruita dolça de JARC.