Aconsellem els viticultors que no signin els contractes de compravenda de raïm pel preu abusiu que ofereixen els cellers

Conjuntament amb Unió de Pagesos i l’Associació de Viticultors del Penedès demanen un augment de preu del raïm com a mínim de més del 50% del que tenien estipulat la verema passada

Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació Viticultors del Penedès fem una crida als viticultors que enguany han de formalitzar els contractes de compravenda del raïm amb les empreses vitivinícoles a no signar-los pel preu abusiu que estan estipulant pel raïm, ja que d’acceptar-ho es posaria en risc la viabilitat de la pagesia del sector i el relleu generacional a la vinya.

Les tres entitats coincidim que el preu proposat pels grans cellers que compren raïm no respon a les dinàmiques de mercat en la relació oferta-demanda i no és un reflex de la realitat del sector, ja que aquesta campanya es preveu una collita d’entre un 70 i un 80% inferior respecte d’una verema normal a causa de la sequera, que s’ha anat agreujant des del 2021. A això, a més, cal sumar-hi un augment important dels costos de producció afavorit per un IPC elevat.

Les tres entitats no només rebutgem els preus dels contractes d’enguany sinó que demanen un augment de preu del raïm com a mínim de més del 50% del que tenien estipulat la verema passada. En aquest sentit, argumentem que cap viticultor hauria d’acceptar uns rendiments econòmics entre 1.000 i 1.500 euros bruts/hectàrea, ja que està calculat que perquè un viticultor tingui un negoci viable li calen uns rendiments mínims al voltant dels 5.000 euros/ha.

Sostenim que cal conscienciar al conjunt del sector vitivinícola que les pèrdues econòmiques que enguany patiran els viticultors s’han de repartir entre tots els agents que intervenen en la cadena de valor del vi i el cava, i recorden, com a dada significativa, que el valor del raïm en una ampolla de cava només representa un 10% del valor total de venda de l’ampolla al consumidor.

Per acabar, apuntem que les empreses que compren raïm haurien de prendre de referència l’estudi periòdic dels costos de producció del raïm i del vi base cava, encarregat pel Departament d’Acció Climàtica, per conèixer els costos de producció que té un viticultor a l’hora de produir raïm i, que mai, segons estableix la Llei estatal de la cadena alimentària, haurien de pagar al productor per sota dels seus costos de producció. Evidentment, com qualsevol empresa, una explotació vinícola ha de percebre un preu que cobreixi el cost i li aporti uns beneficis per poder ser sostenible econòmicament.

Categories