Neix una iniciativa d’aigua de reg per als cultius llenyosos al Penedès

El territori del Penedès fa un pas important cap a l’assoliment d’un sistema de reg sostenible, consistent en la creació d’una Comunitat de Regants (CR) que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC).

En el marc d’aquesta iniciativa, durant la setmana del 8 de juliol, van tenir lloc dues reunions convocades pel DACC a les quals van assistir representants de JARC, concretament el president de Tarragona, Albino Neira, el cap sectorial en funcions de la vinya, Jaume Domènech, i la tècnica de la vinya, Berta Manteca.

En aquestes reunions es va presentar el projecte de reg, que es troba en una fase inicial i que té com a objectiu principal aconseguir un subministrament d’aigua de reg per a cultius llenyosos a la Vegueria del Penedès. La iniciativa, que va sorgir inicialment de l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), busca ara sumar l’adhesió d’altres municipis de la zona interessats en el projecte.

Cal destacar que, tot i que el DACC té la intenció de tenir en compte tots els municipis del territori, uns 40 en total, la viabilitat del projecte dependrà dels resultats de l’informe tècnic i econòmic que s’està elaborant actualment. Aquest informe determinarà quines zones podran beneficiar-se de la CR, ja que el projecte ha de ser sostenible i viable tant per al DACC com per a les explotacions agràries.

En relació amb el finançament del projecte, es preveu que la CR sigui de reg de suport, no de reg complet, i que el cost es reparteixi entre el DACC (85%) i els regants (15%). El cost final per hectàrea, estaria pendent de determinar, entre altres moltes qüestions,  ja que el projecte encara no està finalitzat.

JARC, com a entitat representativa del sector agrari, i que fa temps que reivindica solucions de reg per garantir el cultiu de la vinya, en risc per a aquests períodes d’extrema sequera patits els últims anys i, que sembla ser, esdevindran cíclics a conseqüència dels efectes del canvi climàtic;  seguirà de prop l’evolució d’aquesta iniciativa i informarà els seus associats sobre els següents passos. Les pròximes reunions sobre el projecte estan previstes per al pròxim dia 24 de juliol (convocada pel conseller Mascort) i, el pròxim 20 de setembre.

Categories