L’entitat reclama al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) el compliment dels compromisos adoptats amb el sector lleter i que brindi informació sobre en quin punt es troba el Pla del Sector Lacti i l’estudi sobre la possible creació d’una organització de productors de llet catalana.
El sector lacti és el segon sector més sancionat per l’AICA (Agencia de Información y Control Alimentarios). Acumula un 21% de les multes el 2021. Gran part de les infraccions estan relacionades amb l’absència d’algun dels aspectes que ha d’incloure obligatòriament el contracte, com pot ser el preu de cost. La majoria de les denúncies les interposen organitzacions, i en menor mesura, els productors.
26 de gener de 2021. Els ramaders del boví de llet continuen reivindicant un preu just per la llet. JARC afirma que si volem salvar la producció lletera catalana, és necessari un preu mínim que cobreixi els costos de producció. Aquesta mesura s’ha adoptat en altres països, i s’ha comprovat que aquest augment de preu al lineal repercuteix en el que percep el ramader.
Les cadenes de distribució haurien de pagar un preu que garanteixi que la indústria pot retribuir al productor amb un preu que cobreixi els costos de producció, com estableix la Llei de la Cadena Alimentària. Com succeeix en qualsevol altre sector aquest preu hauria de permetre també un marge de benefici adequat per al productor. Lluny d’això, actualment, el llindar de rendibilitat se situa en 0,40 € per litre, mentre que el preu mitjà percebut pel ramader és de 0,34 €/l.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ja va advertir al mes de desembre, que el degoteig de tancaments d’explotacions de llet catalanes serà constant els pròxims sis mesos, i de fet ja hi ha granges que han hagut de tancar des de llavors.
L’entitat recomana que s’analitzi seriosament la creació d’una organització catalana de productors de llet, una de les propostes que figuren al document facilitat pel DACC, el juliol del 2021, però de la qual desconeix si s’ha produït algun avenç des d’aleshores.
El Departament va anunciar algunes de les mesures que engegaria per fer front a aquesta crisi, entre elles, la posada en marxa del Pla de suport al Sector Lacti català. Sis mesos després, l’entitat sol·licita que facin pública informació sobre com evolucionen els treballs en aquest sentit.
En una reunió que va tenir lloc posteriorment, el 7 d’octubre de 2021, la consellera Teresa Jordà va coincidir amb JARC en la conveniència d’elevar la problemàtica del sector lleter a Presidència, donada la seva rellevància, perquè la crisi estructural que pateix el sector és una crisi de país. L’entitat insta al president Aragonès a què convoqui la cimera amb caràcter d’urgència, comptant amb la presència del sector primari, la indústria i la distribució.
JARC ha sol·licitat a través de COAG (la coordinadora que la representa en l’àmbit estatal) que l’AICA (òrgan responsable de controlar i sancionar els incompliments de la Llei de la Cadena Alimentària) faciliti dades més concretes sobre les inspeccions dutes a terme a les indústries làcties davant els incompliments dels contractes lleters que s’estan produint, en cobrar el ramader la llet per sota dels costos de producció. L’entitat demanarà aquesta mateixa informació al CadeCAT, òrgan que depèn de la Secretaria d’Alimentació del DACC i que té assignades les mateixes funcions que l’AICA a Catalunya.