Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha presentat una queixa formal al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) perquè demani a Interior la rectificació de la resolució INT/2641/2021, amb l’objectiu que es permeti realitzar qualsevol activitat agrària en tot el territori català mantenint les mesures de seguretat pertinents.
També exigeix que el Departament d’Interior no prengui decisions unilaterals que afectin a qualsevol altra activitat, sense haver consultat prèviament l’homòleg pertinent, en aquest cas el DACC, per evitar pèrdues innecessàries per als professionals agraris.
Les mesures que recull la resolució publicada per Interior demostren, segons l’entitat, un gran desconeixement de l’activitat agrícola i ramadera. L’organització ha trobat a faltar també enguany la presència dels bombers i representants d’Interior a les taules de prevenció d’incendis de la campanya de la sega, com és habitual, i malgrat que l’entitat ha insistit en reiterades ocasions en la importància que hi assisteixin a aquestes reunions.
JARC ha presentat una queixa al DACC perquè parlin amb Interior, amb l’objectiu que rectifiqui els punts de la resolució que afecten l’activitat agrària, ja que no han tingut en compte qüestions bàsiques com que l’ús de la maquinària és necessària per alimentar el bestiar i no s’ha distingit entre les zones de regadiu i les de secà. Aquesta prohibició implica també que la sega de l’alfals, que s’hauria de fer durant aquests dies, s’hauria d’ajornar, el que pot significar la pèrdua de tota la collita, dels esforços de tot l’any.
L’organització agrària recorda que la prevenció dels incendis s’ha de fer 365 dies l’any, amb una bona gestió forestal, que no s’ha fet, i donant suport a agricultors i ramaders que mantenen i cuiden el territori. Cal recordar que dels 289 incendis que es van declarar el 2020, només 31 van ser causats per l’activitat agrària, segons les dades publicades pel DACC. Es tracta, per tant, d’una prohibició del tot arbitrària i que posa una vegada més el focus d’atenció sobre l’activitat agrària, ja que no es limiten les altres activitats que provoquen el 89,7% dels incendis.
La falta de suport de l’activitat agrària comporta que, especialment en determinades zones més marginals o desafavorides el risc d’incendi augmenti, en créixer la zona forestal sense el control necessari. L’entitat demana al DACC, que actuï i implementi polítiques amb mesures per donar suport a l’activitat agrària, que serviran alhora, per lluitar contra incendis i altres conseqüències del canvi climàtic. Entre aquestes, cal que es faci un control de la fauna efectiu i netejar els boscos i altres espais naturals.
Restriccions en l’ús de maquinària agrícola
A causa de les altes temperatures previstes durant aquests dies ahir es va publicar una resolució que recull les restriccions del Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT), el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) i el Pla ALFA en nivell 3, en determinats municipis. Algunes d’aquestes prohibicions afecten l’ús de maquinària agrària (entre les 10 i les 20 h) del 12 al 16 d’agost, ambdós inclosos (excepte per la collida de la fruita). També es limita la circulació del transport dins del bosc de producte forestal durant el mateix període.
Aquestes limitacions són obligatòries per als 279 municipis de les següents comarques: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Moianès.
Aquí podeu trobar més informació i un llistat dels municipis