Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de JARC: «Les mesures per fer front a les conseqüències del Covid-19 i equilibrar el mercat del vi i el cava, com són destil·lació, verema en verd i emmagatzematge privat, podrien ser encertades però el pressupost que preveu el “Projecte de Real Decret per el qual s’adopten mesures extraordinàries en el sector del vi per fer front a la crisi causada per la pandèmia de Covid-19” les farà inútils».
L’organització agrària va fer una denúncia pública davant de la Conselleria dels incompliments de contractes plurianuals i de contractes de vida de la vinya per part d’algunes empreses, que deixen al viticultor en absoluta indefensió.
El Departament ha anunciat a l’entitat que a partir del 29 de maig s’efectuarà el pagament de l’ajut agro-ambiental als Sistemes alternatius a la lluita química de la campanya 2019, i durant la primera quinzena de juny farà efectiu el pagament d’agricultura ecològica.
L’entitat agrària ha reclamat durant la videoconferència celebrada amb el DARP, que aporti pressupost addicional per poder fer efectives les mesures extraordinàries. El Departament però, no s’ha pronunciat respecte a aquesta demanda. Prèviament l’organització agrària també ho havia reclamat al Ministerio de Agricultura, a través de COAG, coordinadora a la qual pertany en l’àmbit estatal, perquè amb els fons del Pla de Suport del Sector Vitivinícola serà inviable les tres mesures d’intervenció. Per a l’entitat la destil·lació i la verema en verd serien les mesures prioritàries.
L’entitat també ha demanat a la Direcció General d’Indústries Agroalimentàries, que a través del CadeCAT, òrgan encarregat del control dels contractes agroalimentaris, vetllin pel compliment de la Llei de la Cadena Alimentària amb relació als contractes de compravenda de raïm.
Destil·lació
Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de JARC, considera la destil·lació com la mesura més apropiada per a eliminar excedents de vi amb DOP. Vidal qualifica de totalment insuficients tant el volum com el pressupost per aquesta mesura. El projecte de Reial Decret proposa un volum màxim de vi a destil·lar de 2 milions d’hectolitres a tot l’Estat, dels que 0,5 milions d’hectolitres seran per als vins amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) y 1,5 milions d’hectolitres per a la resta de vins. Segons JARC, el volum establert per als vins emparats per una DOP hauria de ser d’almenys de 2 milions d’hectolitres tenint en compte que tan sols les necessitats de la DOP Cava són d’1 milió d’hectolitres i també cal cobrir les necessitats d’altres DOP.
L’organització agrària ha expressat també la seva disconformitat respecte l’import de l’ajuda, 0,4 €/litre per al vi amb DOP resulta clarament insuficient. Aquest import hauria de tenir en compte els costos de producció d’aquest vi, en cadascuna de les DOP. En cas contrari, la mesura de destil·lació de crisi no serà atractiva per als vins amb DOP.
La verema en verd
Si l’import de l’ajuda per a les mesures de destil·lació i d’emmagatzematge privat no s’incrementa i s’adapta a les necessitats dels vins amb DOP, JARC proposa la verema en verd com a mesura prioritària per als viticultors inscrits en una DOP.
Donades les necessitats que es presenten en aquesta campanya per les nombroses comunicacions que estan rebent els viticultors per part de cellers, de què contractaran quantitats molt inferiors de raïm respecte a anteriors campanyes, el pressupost de 10 milions d’euros destinat per a la collita en verd és totalment insuficient per a la superfície potencialment afectada.
També per la compensació de la verema en verd, apunta Isabel Vidal, cap sectorial de la Vinya de JARC, creiem necessari anar al màxim contemplat pel Reglament Europeu que estableix que l’ajuda concedida pot arribar al 60% de la suma dels costos directes de destrucció o eliminació dels raïms més la pèrdua d’ingressos vinculada a aquesta destrucció o eliminació (el 50% del valor mitjà del raïm de les tres darreres campanyes). Es tracta d’evitar, afegeix Vidal, “que milers de viticultors hagin de deixar la collita en el camp o que es creïn excedents addicionals als ja existents causats per efectes de la pandèmia”.
Emmagatzematge privat
L’entitat ha fet arribar al DARP, com abans ho havia traslladat al MAPA, que l’import de l’ajuda és totalment insuficient i ha de permetre més volum, per tal de donar opció d’ajornar la sortida al mercat dels vins amb DOP. També s’ha proposat que s’ha d’ampliar aquesta mesura als vins emmagatzemats en ampolla, ja que el Reglament no distingeix la forma en que el vi està guardat.