Mel el Remei · Casa Museu de la Mel: Quatre generacions reinventant l’apicultura

Veus del Camp. Mel el Remei. Joan Maria i la seva família a la Casa Museu de la Mel.

Mel el Remei i la Casa Museu de la Mel, quatre generacions reinventant l’apicultura.

A Alcover, trobem un espai únic que concentra tradició, coneixement i amor pel territori: la Casa Museu de la Mel. Es tracta d’un projecte familiar, encapçalat per Joan Maria Llorens, apicultor professional i cap sectorial d’apicultura de JARC, i la seva filla Gemma Llorens. Juntament amb tota la família, mantenen viva una tradició que suma quatre generacions reinventant l’apicultura. En les mateixes instal·lacions, fan venda de la seva mel, Mel el Remei; visites guiades al Museu de la Mel i organitzen tasts, tallers i activitats.

Recullen la Mel el Remei a les muntanyes de Prades de manera tradicional i amb mètodes totalment artesanals, respectant sempre la riquesa vegetal del territori. El seu esforç per mantenir la seva puresa i qualitat s’ha vist recompensat amb nombrosos reconeixements tant de mels de muntanya com de varietats mil flors. Amb la voluntat d’aprofitar totes les propietats de la mel, han desenvolupat una àmplia gamma de subproductes naturals i biofuncionals: pol·len, pròpolis, gel real, cervesa de mel, xocomel, entre altres. 

Actualment, aposten per la venda directa i de proximitat: a la seva botiga física, a fires i mercats locals, o enviaments personalitzats. “Ens agrada que ens coneguin i posin cara a la Mel el Remei”, ens comenta la Gemma. També han establert punts de venda a diverses botigues de Tarragona. La seva prioritat, de moment, és continuar creixent sense perdre les arrels.

Apicultor treballant a la Casa Museu de la Mel. Apiexperience. Safari d'abelles. Malgrat les dificultats del sector, com el canvi climàtic, els pesticides o la pèrdua d’abelles silvestres, la família Llorens afronta el futur amb optimisme. Aposten per diversificar: combinar la producció amb el turisme educatiu, els tallers divulgatius i la recerca de nous productes que uneixin tradició i salut. Per a ells, és molt important que la gent entengui a les abelles i per què aquestes són essencials. Per això, obren la porta a tothom que vulgui conèixer l’apicultura des de dins: “Les abelles són vitals. Si no hi ha abelles no hi ha vida”, diu en Joan Maria. 

A la Casa Museu de la Mel, la divulgació es viu amb els cinc sentits: a través de l’Api Experience, una introducció al món de les abelles. Els visitants poden veure les abelles treballant en temps real en un apiari durant el Safari d’Abelles, aprendre tot el procés tradicional d’obtenció de la mel, tastar diferents tipus de mel, fabricar espelmes de cera, i molt més. L’objectiu? Trencar la por que sovint hi ha cap a aquests insectes i fomentar la curiositat i la consciència ambiental, especialment entre els més petits. 

També, en Joan Maria ens explica com ha anat adquirint una gran diversitat d’objectes al llarg dels anys, fins aMel el Remei, apicultor a la Casa Museu de la Mel. aconseguir una de les col·leccions privades d’apicultura més importants de Catalunya: “Hi ha tot un munt de material que val la pena de veure. És un món fascinant.” Al museu hi podem trobar des d’arnes tradicionals eslovenes, un extractor dels monjos de Poblet, fumadors antics del Marroc, i fins i tot una arna mil·lenària de fang. Tot un recorregut per la història de l’apicultura catalana i de la mateixa família, que permet entendre com ha evolucionat aquest ofici arreu del món. 

A més de la seva tasca com a apicultor, en Joan Maria és cap sectorial d’apicultura a JARC, una feina no remunerada que es fa per vocació: “És important sensibilitzar sobre els temes de l’apicultura que nosaltres vivim al dia a dia. Crec que és necessari que hi hagi gent amb ganes al davant i treballant pel nostre futur”.

El projecte de la Casa Museu de la Mel el Remei és una lluita i reivindicació per les abelles, per la terra i per la família. És la mostra que la tradició pot reinventar-se sense perdre l’essència i que la feina feta amb cura i respecte pot ser també una eina de transformació social i ambiental. Des de JARC, celebrem la trajectòria de la família Llorens, que amb la seva dedicació, vocació i sensibilitat continuen endolcint el nostre territori i conscienciant sobre el valor d’un dels éssers més petits i més imprescindibles del nostre planeta.

https://youtu.be/QgggG1012so

Reconeixements

  • BCN HONEY FEST 2025:
    Mel de Bosc guanyadora de “La millor mel de BCN Honey Fest 2025”.
  • IV CONCURS DE MEL ECOLÒGICA 2024 – 11a Fira de la Mel Ecològica i Artesana del Montseny:
    1r Premi a la millor mel multifloral d’estiu de “Lavanda”.
    3r Premi a la millor mel monofloral de “Bosc”.
  • XV CONCURS “REINA DE MELS” 2024 – Fira Q de Balaguer.
    1r Premi a la millor mel de Mil Flors
    3r Premi a la millor mel de Muntanya.
  • BCN HONEY FEST 2023:
    Mel de Bosc guanyadora de “La millor mel de BCN Honey Fest 2023.

Categories