Veus del Camp – Capítol 1: Formatgeria Linens

Formatgeria Linens Sòcies

De germanes a sòcies: la Formatgeria Linens, el seu projecte de vida.

L’Elena, la Marina i la Mercè són les tres germanes que donen vida a la Formatgeria Linens, una formatgeria ecològica a Bellmunt del Priorat. El seu objectiu? Fer-se un lloc en el món rural i tirar endavant el seu projecte ramader fins a desenvolupar un ramat lleter autosuficient.

El seu negoci va ser fruit d’una bonica, tot i que desafortunada, casualitat. Durant una excursió per la Mola de Colldejou, van trobar-se una cabreta nounada, amb el cordó umbilical encara present, greument ferida. Els van dir que no es recuperaria, però elles van cuidar-la amb dedicació fins que va sobreviure. La Irati va gaudir d’una vida llarga, acompanyada de les altres cabres que es van anar sumant al corral. I, sense saber-ho, l’amor cap als animals es va convertir en la guspira que va encendre tot un projecte de vida.  

La família, que havia viscut sempre a Barcelona, somiava a iniciar-se al món rural. Obrir la formatgeria va significar rellevar el somni dels seus pares: una casa a la muntanya, un despatx amb vista a les terrasses i un mosaic de vinyes i antigues mines de plom. Es consideren molt afortunades, però també reconeixen que dedicar-se a la ramaderia no és gens fàcil, i encara menys, iniciar-s’hi. Per fer-ho, van comptar amb el suport de JARC, que els hi va donar un cop de mà amb la seva incorporació i que continuarà donant suport durant tot el seu procés de creixement. 

La feina agrícola i ramadera és exigent i plena d’obstacles més enllà dels burocràtics. Sovint, per ser dones i joves, la gent no les pren seriosament i creuen que seria molt diferent si fossin homes. També els sobta que prefereixin treballar al camp en lloc de dedicar-se als seus estudis, completament allunyats del món rural: “per ells sempre serem les nenes”. Tot i comptar amb un fort suport familiar que els ofereix ajuda quan la necessiten, són elles qui prenen les decisions clau: “Sorprèn que siguem tres germanes tan ben avingudes. Hem après a separar la nostra relació de sang de la nostra relació professional”.

Conscients que volien oferir la millor qualitat i cuidar amb professionalitat del seu ramat, van decidir formar-se i especialitzar-se, primer a l’Escola de Pastors del Pirineu i després, amb classes de formatgeria a l’Escola Agrària. Allà van ensenyar-los tot sobre els ferments, els procediments i els processos. Això, els hi va permetre explorar i confeccionar les seves pròpies receptes, lleugerament afrancesades, d’uns formatges únics i deliciosos. 

Ara mateix compten amb un ramat d’unes trenta cabres, de diferents races i edats, que no són suficients per abastir tota la producció dels seus formatges: “Les cabres són molt llestes i afectuoses, sempre donem un nom a cadascuna”. També compten amb la Tula, la gossa pastora, que protegeix les cabres durant les pastures i les avisa de qualsevol perill. Emocionades, ens expliquen que cap a la tardor rebran un ramat de 70 cabres lleteres més, que les ajudaran a complir el seu somni. També es traslladaran a una finca més àmplia, on consideraran diversos canvis per optimitzar al màxim el seu negoci.

A la meitat del seu dia, cap a les 11 del matí, obren les portes de la seva formatgeria, petita i acollidora, que es troba a la planta baixa de la casa familiar. Allà, preparen formatges rústics de mínima intervenció elaborats amb llet crua, que compten amb un gran ventall aromàtic. Sense termització ni processos químics de cap mena, els formatges prenen forma, fermenten, els salen i preparen per vendre. Si voleu tastar-los, els podeu aconseguir a través de la venda directa i en el mercat dels dimarts de Falset. També estan disponibles a través de la seva pàgina web, però heu de ser ràpids, perquè les existències volen.

Al final, ens expliquen que malgrat les barreres i prejudicis que s’han de trencar, el camp els ha atorgat una felicitat inigualable: “No em fa pena que sigui diumenge perquè el dilluns treballaré en un

 lloc que no té comparació. Si treballes del que t’agrada és com si no treballessis. Per contrapartida, no pares mai de treballar.” A través del mòbil i les xarxes socials, comparteixen el seu dia a dia amb humor, naturalitat i molt d’amor per allò que fan. Podeu seguir-les al seu Instagram @formatgeria.linens i descobrir una mica més sobre elles i les seves cabretes. 

Per a JARC, és un plaer acompanyar-les en aquest camí. Estem segurs que, amb la seva determinació i empenta, assoliran tots els seus propòsits. Sens dubte, l’ampliació del ramat i la formatgeria seran un èxit, igual que els seus formatges: ben rodons!

Formatgeria Linens

Bellmunt del Priorat des de l'aire

Categories