El passat 9 d’abril de 2025, el cap sectorial del porcí de JARC, Jordi Siscart, acompanyat per representants de la SAT Purins Alcarràs, es va reunir amb el conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, al Parlament de Catalunya. L’objectiu de la trobada va ser clar: reclamar suport econòmic immediat per als ramaders afectats pel tancament de les plantes de cogeneració d’Alcarràs i Masies de Voltregà.
Aquestes instal·lacions, claus per al tractament de dejeccions ramaderes, han deixat de funcionar per la retirada de les subvencions estatals, deixant centenars de ramaders penjats i amb costos desorbitats.
Peticions traslladades al conseller d’Agricultura
- Ajuts per al transport de dejeccions
Amb el tancament de les plantes, el cost de portar els purins a altres centres o a camps més allunyats s’ha duplicat. JARC demana ajuts directes per cobrir aquest sobrecost, almenys fins que es posin en marxa les futures plantes de biogàs.
- Ajut col·lectiu per adquirir una màquina centrifugadora mòbil
Aquest equipament permetria tractar els purins a peu d’explotació, separant la fracció sòlida de la líquida, i generant un adob més estable i més fàcil de transportar, cosa que suposaria una nova reducció de costos per als ramaders.
Objectiu clar: que cap ramader quedi enrere
Des de JARC exigim responsabilitat i compromís institucional. No pot ser que, mentre es parla de sostenibilitat i de biogàs, es deixi desemparats els ramaders que han gestionat correctament les dejeccions amb un sistema que ara ja no funciona per decisions polítiques i administratives.
A JARC no ens quedem de braços plegats. Som una organització agrària de fets, no de fum ni paraules. Continuem treballant perquè els ramaders tingui les eines i els recursos per continuar endavant.
Si vols més informació o tens dubtes sobre aquesta situació, contacta amb nosaltres.