JARC exigeix al Govern espanyol que no ratifiqui el tractat comercial amb Mercosur

Concentració de milers d’agricultors i ramaders davant del Ministeri d’Agricultura per denunciar els efectes negatius per al sector agrari.

Més de 5000 agricultors i ramaders han sortit al carrer el dia 16 de desembre davant del Ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a Madrid per manifestar el seu rebuig al tractat comercial entre la Unió Europea i els països de Mercosur (Brasil, Argentina, Paraguai i Uruguai). La concentració, convocada per la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), en la qual participa JARC, així com per l’Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (ASAJA), ha servit per expressar la indignació del sector davant els perjudicis que aquest tractat comportaria per a l’agricultura europea.

Des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s’ha reiterat la ferma oposició a la signatura d’aquest tipus d’acords comercials, que suposen una competència deslleial per als productors europeus, posen en perill la seguretat alimentària i són incoherents amb les normatives ambientals i de benestar animal que Europa promou.

La seguretat alimentària i el benestar animal en qüestió

Europa disposa d’una normativa alimentària estricta per garantir la seguretat dels consumidors, el benestar animal, la sostenibilitat ambiental i els drets laborals. No obstant això, l’acord amb Mercosur facilitaria l’entrada a Europa de productes agrícoles que no compleixen aquestes normes, donat que s’estalvien el 92% dels aranzels per exportar a la Unió Europea. Aquests aliments, procedents de països on les normatives són més laxes, podrien arribar a Europa tractats amb productes fitosanitaris, hormones i antibiòtics prohibits a la Unió Europea, posant en risc la salut de 450 milions d’europeus.

“Reduir els aranzels als productes de Brasil, Argentina, Paraguai i Uruguai no fa sinó afavorir una competència deslleial per als nostres agricultors i ramaders, que veurien com els seus productes es veuen desplaçats pels aliments més barats d’aquests països, amb costos productius inferiors i menys controls de qualitat”, ha explicat Joan Carles Massot, president de JARC.

Exigència de compensacions per al sector agrari

Davant la possible aprovació del tractat, JARC exigeix que l’Estat espanyol prengui mesures per mitigar els efectes negatius sobre el sector agrari, com la creació d’un sistema de compensacions econòmiques per als productors més afectats per la competència deslleial. En paraules de Massot, “és incomprensible que no s’hi incloguin mesures compensatòries per als ramaders i agricultors que veuran els seus ingressos afectats per aquest acord”.

JARC continuarà mobilitzant-se per defensar els drets dels productors europeus i exigir al Govern espanyol que no ratifiqui aquest tractat, que, segons el sector agrari, representa una amenaça per a la seguretat alimentària i el model de producció sostenible i de qualitat d’Europa.

En quin punt es troba el tractat de Mercosur

Després de 25 anys de negociació, el passat 6 de desembre es va signar l’acord comercial entre la Comissió Europea i els països de Mercosur. Ara, aquest ha de ratificar-se al Parlament i el Consell Europeu. En aquest darrer òrgan l’han d’aprovar el 55% dels estats membres, és a dir, 15 dels 27. A més, els estats que l’aprovin han d’aglutinar el 65% de la població de la Unió Europea.

Quins interessos hi ha al darrere

La Comissió Europea defensa que l’eliminació gradual del 91% dels aranzels a les exportacions de la UE al Mercosur beneficiarà sectors com la indústria automobilística, la farmacèutica o la tèxtil, alguns dels quals actualment afronten aranzels de fins al 35%.

A més, es destaca que aquest acord representarà l’associació comercial i d’inversió més gran del món, amb més de 700 milions de persones i més de 65.000 milions d’euros en exportacions anuals, segons els càlculs de Brussel·les.

Un aspecte menys esmentat però també rellevant és que la UE busca frenar l’expansió de la Xina a Amèrica del Sud i mitigar els efectes de l’augment d’aranzels que vol aplicar Donald Trump a les empreses europees que esportin als Estats Units.

Categories