JARC reclama crèdits tous per a tot el sector amb interès zero

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera que les condicions dels crèdits tous que va anunciar ahir el Govern de la Generalitat per al sector de la fruita són insuficients i exigeix que tinguin interès zero i siguin extensius a tots els sectors agraris i no només la fruita dolça.

Lleida, 20 de febrer de 2020. Després de la reunió mantinguda ahir entre el president, Quim Torra, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, alcaldes i els representants de la fruita, l’organització agrària recorda que aquest és un problema estructural que afecta a tot el sector, i que per tant,  requereix solucions més profundes, a banda d’aquestes mesures a curt termini i parcials que es volen aplicar. L’organització demana que els crèdits oferts a través de l’Institut Català de Finances (ICF) sigui a interès 0 i se’n puguin beneficiar tots els sectors agraris.

L’organització agrària celebra l’anunci del Departament d’Agricultura respecte a l’avançament del pagament de les ajudes al març, per al pla d’arrancada de préssec, nectarina i paraguaià (2019-20), i al maig per als de producció integrada, donat que facilitaran una liquiditat molt necessària per al sector.

Producte de proximitat i suport a les PIMES

JARC proposarà, en el marc de les negociacions conjuntes, altres mesures que tindrien una incidència positiva immediata en els productors i en la sostenibilitat, com és que el Govern estableixi que qualsevol licitació pública de servei de restauració doni prioritat als productes de proximitat (màxim de 50 km).

En relació amb els ajuts per a inversions (coneguts a plans de millora), l’entitat considera que el Govern hauria de destinar més recursos als productors professionals i les petites i mitjanes empreses, independentment de què formin part d’una cooperativa. Actualment Agricultura dona prioritat als agricultors que pertanyen a alguna cooperativa, el que suposa un doble greuge pels petits i mitjans productors independents.

Categories