COAG representarà als productors espanyols en el nou observatori del mercado citrícola de la UE

Avui s’ha celebrat a Brussel·les, la primera reunió del grup de cítrics de l’Observatori de mercats de fruites i hortalisses posat en marxa per la Comissió Europea. Pedro Gomáriz, Responsable estatal de cítrics de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), a la qual pertany Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ha participat en la mateixa en qualitat d’expert en representació dels citricultors espanyols.

Pedro Gomáriz ha reclamat avui en la sessió constitutiva una major protecció del sector per a afrontar la competència deslleial de tercers països en qüestions laborals i fitosanitàries. El responsable del sector citrícola ha avançat que malgrat un minvament de fins a un 40% en producció i una gran qualitat, els preus en l’inici de campanya no aconsegueixin nivells de rendibilitat.

“En els últims anys ens hem afartat de posar en evidència la feblesa de la protecció en frontera també en el que respecta a la laxitud de les condicions d’entrada a la UE de cítrics des de tercers països i la insuficiència de les mesures per a evitar l’entrada de plagues tan nocives com la taca negra”, ha recordat Gomáriz. Per exemple, aquest any fins al 31 d’octubre, s’han produït 32 deteccions de taca negra. Normalment, és a final de campanya quan més deteccions es comptabilitzen, però amb les xifres actuals els enviaments amb deteccions de taca de Sud-àfrica ja s’han quadruplicat respecte a l’any anterior.

Sobre la present campanya, COAG ha traslladat que la recol·lecció va molt avançada en llimona i aranja, amb una collita que a més s’està constatant més curta de l’esperat, amb una reducció de més del 40% respecte a l’any passat. En mandarines i taronges, per contra, la recol·lecció va en les dates esperades i amb bones qualitats. No obstant això, “els preus no s’estan ajustant a l’oferta real que hi ha en els camps i no estan permetent recuperar les pèrdues de l’any anterior”, ha remarcat Gomáriz.

En la trobada, s’ha presentat l’estructura i funcionament del grup en el marc de l’Observatori de Mercats i s’ha analitzat l’evolució de la campanya i del mercat de cítrics, tant pel que respecta al balanç de la campanya anterior, com la situació de la campanya actual 2019/20 i les perspectives de mercat.

L’Observatori del Mercat de fruites i hortalisses té com a objectiu proporcionar al sector una major transparència mitjançant la difusió de dades i anàlisis de mercat (preus, producció i Comerç), així com informes de perspectives a curt i mig termini. Per a això, se serveix d’una web, però també d’un grup d’experts, que manté reunions periòdiques específiques per a quatre categories de productes: fruita de llavor (poma i pera), cítrics, fruita d’os i tomàquets. COAG participa en cadascun d’aquests quatre grups a través de la Coordinadora Europea Vía Campesina (ECVC).

Categories