Més de 250 viticultors es concentren a Vilafranca en protesta contra els baixos preus del raïm d’enguany

Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès hem convocat una concentració davant del Centre Àgora de Vilafranca del Penedès, que ha aplegat a més de 250 viticultors, en protesta contra el baix preu del raïm que els cellers més grans volen pagar durant aquesta campanya.

Les tres entitats hem llegit un manifest en el qual denunciem que els preus del raïm i del vi d’aquesta campanya són ruïnosos per als productors i que no ens permeten ser viables. Considerem que una davallada de fins el 28% en el preu, que ens retorna a les valoracions del 1998, no és justificable; ni les retallades de compra a última hora que aboquen a la mateixa situació lamentable. Per als convocants, aquests preus enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, i entenem que no hi ha prestigi sense un preu digne. El manifest també recull que les entitats reclamem empreses socialment responsables.

Un altre punt del text recorda que el sector del cava és un dels que més acusa aquesta davallada de preus. Afegeix que les empreses que més raïm compren, i les que les segueixen i que sempre havien considerat còmplices de l’èxit del cava, han encetat una deriva egoista i insolidària que no respon a l’estratègia engegada pel Consell Regulador per prestigiar la marca cava. Per a les entitats, així no hi haurà ni viticultura de qualitat, ni territori, ni futur.

El manifest també indica que el sector està molt regulat i que els viticultors hem fet una feina ingent en pro de la qualitat, apostant per una viticultura ecològica i mètodes de lluita natural que impliquen uns costos de producció més elevats i que no es veuen recompensats.

Les entitats indiquem que el 9 d’agost van demanar al president de la DOP Cava que convoqués amb caràcter d’urgència una reunió sectorial o un ple extraordinari tenint en compte la situació, i que avui encara no ha donat una resposta afirmativa.

La situació aboca a la inviabilitat de les explotacions, provoca falta de relleu generacional, l’abandó del conreu, la destrucció del territori i la fi del sector vitivinícola català tal com el coneixem.

Les entitats també hem demanat una reunió amb la consellera d’Agricultura, que encara no ha estat atesa, i exigeixim una reunió urgent, amb la mediació de l’INCAVI, amb les diferents empreses implicades per reconduir aquesta situació i trobar-hi una solució.

Limitació de la producció

En un altre punt, el manifest destaca que el Ministeri d’Agricultura, amb una gran irresponsabilitat, ha denegat des del 2015 la petició que li ha estat fent el ple del Consell Regulador del Cava de limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya. El Consell ha presentat aquesta petició cada any recolzant-se en un estudi tècnic i econòmic, realitzat per les universitats de la Rioja i la Rovira i Virgili. Aquesta negativa ha comportat que s’incrementessin en 6.000 les hectàrees inscrites a la DO protegida Cava, passant de les 33.000 a les 39.000 hectàrees actuals, i que tenen un potencial de 72 milions de quilos addicionals. Aquest fet suposa un greuge comparatiu respecte a altres DO protegides que han vist acceptades les seves recomanacions de limitació.

Text llegenda

Categories