I DOS TIPUS DE CERVELLS PERMETEN INTERPRETAR MILLOR EL QUE PASSA EN UNA EXPLOTACIÓ, COM EN AQUESTA D’AVIRAM QUE HI HA A LA GRANADELLA (LES GARRIGUES)
Un nou robot per a explotacions d’aviram fa lectures de diversos factors de la sala dels pollastres perquè el ramader pugui fer una gestió més acurada de la seva explotació. Entre les lectures i recull de dades que fa trobem els comportaments dels animals. Això per exemple, permet saber en quines parts de la nau aquests estan o no a gust, cosa que, en conseqüència, pot significar que en aquells punts fa calor o fred, per exemple.
Tota aquesta informació es recull en dades i és l’ordinador qui en mostra les conseqüents gràfiques d’evolució i, fins i tot, en fa les lectures qualitatives. Això, com explica el titular de l’explotació, Josep Pinyol, té molts avantatges, però especialment és important la d’avançar-se a problemes greus que poden sorgir. I clar, com el mateix soci de JARC apunta, aquesta lectura de la realitat, és molt més important de la que podria fer un granger per, entre altres motius, perquè es produeix durant les 24 hores del dia.
Precisament d’aquest espai de temps, el d’un dia, el granger rep un informe per poder controlar com es troba l’explotació, cosa que apunta les tendències de creixement o decreixement de determinats paràmetres. I això, amb un espai que gestiona uns 44.000 pollastres, és especialment rellevant.
Cal tenir en compte que entre els indicadors que es recullen de cada racó de la nau hi ha el mapa d’amoníac, la velocitat de l’aire en cada punt, la temperatura corporal dels animals, l’estrès tèrmic, la intensitat de llum en cada hora, els nivells de CO2, la humitat relativa o la freqüència de respiració.

Molta informació doncs que, com apunta el responsable de Can Xulic, cal encara saber interpretar del tot. En aquest sentit apunta que ha de seguir sent la mateixa tecnologia qui sàpiga extreure conclusions. Actualment el dispositiu ja ho fa, tal com ensenya una de les fotografies d’aquest reportatge, però també és cert, com apunta el mateix Josep, que la tecnologia està en desenvolupament i, de ben segur, que acabarà extraient moltes més conclusions útils per al dia a dia de la granja. Ara mateix, per exemple, l’anàlisi dels excrements permet anticipar-se i fer un canvi de dieta quan es detecta que aquests no són els idonis i, això, lògicament, és un estalvi de diners i de problemes.
En Josep explica que la màquina s’anticipa a ell perquè, com dèiem, està tot el dia donant voltes per la nau i si es produeix una situació com l’esmentada llança l’avís. A més, l’anàlisi que permet fer la tecnologia és més acurada i d’una superfície més àmplia. Si acaba havent-hi humitat al terra, per exemple, les conseqüències poden ser que els pollastres es facin mal a les potes o que els surtin llagues al pit.
Aquest exemple de problemàtica que hem citat, no és pas estranya en qualsevol granja d’aviram, per tant, la tecnologia fa front a riscos del dia a dia. I és que una innovació ha de ser precisament això, un element que faciliti la quotidianitat del dia a dia en una explotació, per això, robots que ara són cars de veure, de ben segur que en no pas massa temps, seran habituals en el conjunt de granges del país. I és que si una cosa ha demostrat el conjunt del sector, com la Cal Xulic, és que no viu d’esquena al progrés, ans el contrari, sabent valorar aquells aparells que donen un extra a la ja excel·lent manera de fer.
De fet, el mateix Josep ens ha explicat que molts companys seus han vingut per conèixer de primera mà aquesta tecnologia. I és que el sector sap que tres ulls hi veuen més que dos!