Reivindicacions de la sectorial de l’olivera

Lluís Gaya | Cap Sectorial de l'olivera

El preu de l’oli d’oliva ha de permetre el creixement del cultiu de l’olivera a Catalunya. Hem de lluitar per la pagesia, per preservar el territori i evitar un major despoblament de les zones rurals.

S’ha de sancionar a les empreses que especulen amb un producte de qualitat i beneficiós per a la salut, aquells que l’utilitzen com a producte reclam, i exigir als governs que limitin l’entrada d’olis de menor valor produïts amb uns estàndards de qualitat inferiors.

I si es dona un excés d’oferta que pugui fer caure els preus, cal activar ràpidament els mecanismes de retirada de producte, l’emmagatzematge, però augmentant l’ajut als costos reals de producció de l’oli d’oliva, no es pot agafar com a referència el llampant.

També creiem en l’aplicació puntual de mesures de regulació de mercat, com la planificació de la producció mitjançant collita primerenca en funció de les varietats o la regulació de rendiments.

I respecte a la nova normativa d’aplicació de dejeccions, no pararem fins que ampliïn els períodes d’aplicació a camp per adequar-los a les necessitats dels nostres cultius.

Cal potenciar les energies alternatives, però no en detriment del sòl agrari productiu. La planificació ha de ser ordenada i comptant amb les persones del territori. Posem plaques solars, sí, però fem-ho a les teulades dels edificis existents i donant més suport per fer les inversions, no eliminant camps on es produeixen aliments.

Categories