M’ha semblat que algú deia que els fructicultors lleidatans complim la normativa

Per Sergi Balué, cap sectorial de la Fruita Dolça 

M’ha semblat sentir que la inspecció de Treball de la Subdelegació del Govern de Lleida deia  que el sector agrari compleix amb la normativa, segons ha pogut constatar a la campanya de la fruita d’aquest estiu a terres de Ponent. Fins i tot, diria que han afirmat que s’ha identificat a un total de 325 treballadors i s’han aixecat només 14 actes d’infracció entre maig i setembre. Dic que em sembla perquè no se n’ha parlat gaire, en comparació amb els dies, setmanes, mesos i anys que fa que rebem retrets i acusacions amb relació a les condicions laborals dels temporers.

Amb la crisi del coronavirus, enguany, ha estat una temporada especialment dura i complexa. Com a sector essencial continuar treballant amb les restriccions imposades i respectant les mesures sanitàries ha estat un repte que, com demostra aquesta inspecció, hem superat. De les 63 visites de control que ha dut a terme Treball en matèria sanitària, no ha hagut d’aixecar cap acta per irregularitats. Ens podem felicitar per la feina ben feta.

«Ens agradaria que es donés tant eco a la constatació d’aquest error com es va donar aquest estiu a tots aquells que ens criminalitzaven.»

Malauradament és cert que es van crear situacions alarmants de persones que van venir a Lleida d’arreu, amb l’esperança de poder treballar a la collita de la fruita. I aquests desplaçaments incontrolats de gent que no té mitjans per buscar un allotjament era el que JARC volia evitar i va advertir del perill públicament, des del principi.

Des de la sectorial de la Fruita Dolça de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, vam repetir fins a l’avorriment, que el prioritari era garantir la seguretat dels treballadors habituals i els titulars de les explotacions. Ens vam desmarcar de l’efecte crida que van realitzar altres organitzacions que asseguraven que seria necessària mà d’obra.

Agraïm que el Govern espanyol hagi reconegut l’error, perquè si bé estàvem acostumats als atacs de plataformes i associacions, que l’acusació vingui de tan altes esferes és esfereïdor. No va ser el cas del Govern autonòmic, que va refusar les acusacions i ens va donar suport. Ens agradaria que es donés tant eco a la constatació d’aquest error com es va donar aquest estiu a tots aquells que ens criminalitzaven. I ara diguem tots ben fort que “els fructicultors lleidatans complim amb la normativa laboral”.

Categories