JARC Valora Positivament La Resposta Del Ministre d’Agricultura

L’organització professional agrària celebra que el Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació s’hagi compromès a aprovar un paquet de mesures, en resposta a les reivindicacions reclamades des de COAG i JARC a Madrid.

16 de febrer de 2024. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) celebra el compromís del Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Gobierno de España, Luis Planas, fet públic durant la reunió mantinguda ahir amb la Coordinadora de Organizaciones Agrarias y Ganaderas (COAG) –a la qual JARC hi forma part–, juntament amb l’Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (ASAJA) i Unión de Pequeños Agricultores (UPA), amb un paquet de mesures com a resposta a les peticions de les mobilitzacions agràries de les darreres setmanes.

El president de JARC, Joan Carles Massot, considera que “es tracta d’un pas endavant molt important i un punt d’inflexió en les negociacions, perquè ha permès desencallar peticions que estaven estancades, com l’eliminació del caràcter obligatori del qualdern digital, que passarà a ser voluntari; la capacitat de millorar la Llei de la Cadena Alimentària; la simplificació de l’actual burocràcia, i la creació d’una taula tècnica per tractar la flexibilització de la Política Agrària Comuna (PAC)”.

Per a COAG i JARC, el paquet de mesures presentades pel Ministre és un avenç, però consideren que és incomplet, ja que no tracta sobre l’Acord de Mercosur, que està al damunt de la taula i té un gran impacte en el sector de la ramaderia. Es valora positivament les clàusules mirall i els controls que es proposen, mentre que en l’àmbit de les assegurances agràries, COAG i JARC segueixen reclamant que cal reestructurar-les i adaptar-les al nou context de canvi climàtic.

Una altra reivindicació conjunta de COAG i JARC és l’aposta per una política d’incorporació de joves i la necessitat de col·laboració entre les administracions, per garantir que això sigui possible i no hi hagi un descens d’agricultors en els propers anys per falta d’un relleu generacional viable.

El president de JARC, Joan Carles Massot, ha conclòs que “estem parlant d’avenços, valorem les negocacions amb el Ministre i treballarem per arribar a nous acords a les reunions que tindrem els propers dies, per tal que al Consell Europeu de Ministres previst pel 26 de febrer es puguin plantejar acords de millora més concrets”.

COAG i JARC continuen treballant per aconseguir que les seves reivindicacions puguin ser escoltades i han confirmat que seguiran donant suport als socis agricultors i ramaders en les mobilitzacions previstes els propers dies. En l’àmbit català els únics interlocutors vàlids i legítims per efectuar reivindicacions són els membres de la Taula Agrària, formada per represetants de JARC, Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

Podeu consultar el Paquet de mesures proposades AQUÍ

Categories