JARC reclama que l’ACA comenci ja la neteja de les lleres

  • La cirera, l’ordi, el blat de moro o productes d’horta són alguns dels cultius que s’han vist més fortament afectats per les intenses pluges d’aquests dies. En alguns casos, s’ha perdut gairebé el 100% de la collita.
  • L’organització agrària sol·licita que l’Agència Catalana de l’Aigua avanci la neteja de les lleres que es va comprometre a començar al setembre.
  • Els aiguats han afectat entre un 80% i un 100% dels cultius d’alguns municipis del Parc Agrari del Baix Llobregat. L’entitat agrària exigeix que es renovi amb caràcter d’urgència unes infraestructures que han quedat absolutament obsoletes.

Gairebé la totalitat de la collita de la cirera d’algunes varietats primerenques, s’ha perdut, segons ens expliquen fructicultors de diverses comarques catalanes. Les precipitacions que s’ha repetit amb força des del cap de setmana han provocat que la fruita es clivelli, i per tant, no es podrà comercialitzar. En altres casos, d’ordi, encara no es pot quantificar el grau d’afectació però els agricultors s’han trobat amb una gran part del cereal ajagut. El blat de moro, acabat de sembrar, es troba ara totalment inundat com ha succeït també amb camps sencers de pomeres entre Verges i Ulla, que han desaparegut sota l’aigua. Els productors no podran quantificar els danys amb precisió fins que no es dreni l’aigua, depenent del temps que porti aquest procés, els danys seran més o menys abundants.

Quan alguns agricultors i ramaders encara no s’han recuperat dels efectes del temporal Glòria, s’ha tornat a posar en evidència que la neteja de les lleres que Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya reclama des de fa més de 5 anys, és una prioritat i no pot esperar fins al setembre, com estava previst, segons es va comprometre l’ACA a principis del passat mes de febrer. Quim Suñer, cap sectorial de l’Aigua i president de JARC Girona, alerta de què és imprescindible que es faci una neteja de tot el tram del riu, i no només parcialment, en les zones properes a les localitats.

 

La crítica situació dels productors del Parc Agrari del Baix Llobregat

Els agricultors d’aquest parc que comprèn 14 municipis del Baix Llobregat, han estat alguns dels més afectats pel temporal. En especial, Gavà, amb una afectació del 100% i Viladecans del 95%. Amb circumstàncies meteorològiques excepcionals com les que hem viscut aquests dies (malgrat que cada cop són més habituals), les aigües blanques de la zona industrial es desborden i inunden els camps perquè el drenatge no funciona correctament, com han denunciat els productors a l’Ajuntament de Viladecans en vàries ocasions, sense obtenir cap resposta.

JARC ja va denunciar al mes de febrer que els productors perden d’una a dues collites l’any de forma habitual quan superen els volums d’aigua de pluja superiors 60-70 litres/m2 perquè les infraestructures hidràuliques són obsoletes. Segons Mauri Bosch, cap sectorial de l’Horta de JARC, en tractar-se d’una zona deltaica, limitada tant per l’aeroport, com per les restriccions que marca el parc natural, es veuen “doblement penalitzats” i no reben el suport que necessari per part de les administracions.

Notícies relacionades

Categories