JARC reclama que es permeti el control de la fauna salvatge per protegir els cultius

L’organització agrària sol·licita al DARP que s’activin les batudes de fauna cinegètica amb caràcter urgent perquè estan provocant abundants danys als agricultors, i que no es deixi aquesta tasca en mans dels agents rurals, que no poden assumir-la de forma efectiva.

Els productors del Parc Agrari del Baix Llobregat es troben en una situació límit, amb la pressió dels problemes estructurals de la crisi de preus que arrossega el sector, sumades a les conjunturals del Covid-19 i les derivades de la gestió del parc i les deficients infraestructures hidràuliques de què disposen, que han fet que aquest any els camps s’inundessin 3 vegades.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya s’ha dirigit al Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació per denunciar els danys que estan patint els agricultors i reclamar que es consideri que el control cinegètic és necessari per a mantenir una activitat essencial com és l’agrària. JARC ha demanat que s’activin les batudes de forma urgent i que no es deixi en mans dels agents rurals, que ni disposen de suficient recursos, ni comparteixen la mateixa visió respecte a la fauna salvatge que els productors agraris

El confinament imposat per l’estat d’alarma ha propiciat la proliferació i l’aproximació d’animals salvatges als cultius, provocant nombrosos danys. L’entitat recalca la importància de què l’Administració doni el suport adequat perquè els productors puguin garantir el subministrament d’aliments. A les condicions estructurals (com la crisi de preus), se sumen les conjunturals derivades de les mesures sanitàries relacionades amb el covid-19, reduint encara més els marges productius, habitualment ja prou ajustats o negatius al sector agrari.

A Torrelles de Llobregat un fructicultor ens informa de com els senglars campen lliurement pels seus camps de cireres, provocant destrossen en els arbres i els seus fruits. Afegeix que, per si no hi hagués prou, els tudons s’han menjat un 70% dels brots del camp que estava preparant per a la collita de l’any 2021. Aquest productor de cireres en transmet la seva preocupació no només per l’afectació actual sinó per la futura, perquè restablir la producció en aquest cultiu li pot costar 2 o 3 anys.

Els productors del parc agrari del Baix Llobregat s’ofeguen

Abans dels aiguats, ens informava un productor del Baix Llobregat, que dels 25.000 bròquils que estava cultivant, només podria comercialitzar 15.000, els tudons van malmetre la planta de 10.000. Els productors del parc es troben en una situació límit, amb la pressió dels problemes estructurals de la crisi de preus que arrossega el sector, treballant en les condicions derivades del confinament (restricció de moviment, falta de mà d’obra, així com tancament de canals de venda i canvis en els hàbits de consum) però amb algunes dificultats afegides. Aquest any han vist com els camps s’inundaven en tres ocasions, perquè les infraestructures són obsoletes, només compten amb un cargol hidràulic per drenar tot el parc. A tot això s’ha d’afegir que la fauna salvatge, més encara en aquests moments del confinament i com succeeix a tota Catalunya, prolifera en excés i destrossa el cultius, però en el cas del Parc agrari agreujat amb mesures extraordinàries de caràcter mediambiental.

Notícies relacionades

Categories