JARC proposa a l’ACA un pla pilot per la neteja de les lleres

Davant l’escàs pressupost del qual disposa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) destinat a la neteja de les lleres i la seva inacció, sumat a l’amenaça de gota freda aquesta tardor, l’organització agrària ha acordat amb l’agència que els mateixos agricultors puguin dur-la a terme a les seves parcel·les (demanant autorització prèvia) per evitar inundacions dels cursos d’aigua no permanents com les rieres.

Per altra banda, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha fet arribar a l’ACA un llistat de localitzacions als cursos permanents d’aigua, com ara rius, que presenten un risc més alt, perquè l’Agència prioritzi la seva neteja i l’efectuï amb caràcter urgent. Un exemple és la conca del riu Muga, on en cas d’aiguats, es podrien inundar les explotacions ramaderes pròximes.

Els darrers anys estem assistint a fenòmens meteorològics adversos relacionats amb el canvi climàtic. Es repeteixen episodis de precipitacions localitzades i torrencials, especialment durant la tardor o l’hivern. En alguns punts hem pogut comprovar que provoquen inundacions, que en certs casos, seria possible evitar o, si més no, minimitzar gràcies a un bon manteniment de la vegetació de lleres, barrancs i afluents, que fa dècades que es troben descuidades.

Cal tenir en compte a més, que durant l’estiu, i amb les altes temperatures, aquesta vegetació s’asseca i en cas d’incendi actua com a corredors de foc. JARC fa anys que ho reivindica i demana solucions, també perquè aquesta vegetació concentra, a més, fauna salvatge, com porcs senglars, que suposen un problema afegit. Martí Costal, cap de la sectorial de l’Aigua de JARC, afegeix que amb aquestes actuacions l’objectiu és fer compatible la biodiversitat amb l’activitat agrària, garantint la seguretat.

Costal adverteix que “mantenir les lleres netes de les zones agrícoles és imprescindible, i no només a les zones properes a les localitats. Des de JARC ho reclamem fa més de 5 anys, considerem que ha de ser una prioritat”.

Davant l’escàs pressupost del qual disposa l’ACA destinat a la neteja en zona agrícola de les lleres dels rius de les zones rurals, JARC ha arribat a un acord amb l’agència catalana per posar en marxa un pla pilot, que consisteix en què els mateixos agricultors amb autorització prèvia puguin procedir a netejar les zones conflictives, que afecten les seves parcel·les.

Des de l’entitat, s’està treballant perquè es pugui activar el pla passada la campanya de la fruita, i a finals de setembre es presentin les primeres sol·licituds. Tanmateix, Costal puntualitza que es tracta d’una “mesura preventiva, que en principi valorem, però que la seva tramitació es podria allargar en el temps i no seria immediata”.

Després de l’important període de sequera d’aquest estiu, i amb previsions de què la tardor sigui molt complicada i vingui acompanyada de pluges torrencials i extremes, donades les altes temperatures del mar, entre altres factors, JARC ha sol·licitat de neteja de lleres de les zones agrícoles amb caràcter urgent.

Categories