JARC demana suport al president del grup parlamentari Socialista per evitar més endarreriments en el pagament de la bestreta de la PAC

L’organització agrària s’ha reunit amb Salvador Illa per tractar quatre grans temes que preocupen als agricultors i ramaders: no retardar més el pagament de la bestreta de la Política Agrària Comuna (PAC) per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la zona Zepa Baix Llobregat, ajuts per la sequera i com reduir els danys produïts per la fauna salvatge cinegètica.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) es va reunir el passat dimecres 25 d’octubre de les 11.45 h a les 13.00 h, al Parlament de Catalunya, amb el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar (Grup PSC-Units), a petició de l’organització agrària.

La trobada fou presidida pel diputat socialista Salvador Illa, president del Grup Parlamentari PSC-Units i cap de l’oposició al Parlament de Catalunya, i va comptar amb l’assistència de Rosa Maria Ibarra, diputada de PSC-Units i secretària de Món Agrari i Repte Demogràfic del PSC. En representació de l’organització professional agrària hi van assistir Joan Carles Massot, president Nacional de JARC; Albino Neira, president de la Junta Territorial de Tarragona; Esmeralda Rourera, presidenta de la Junta Territorial de Lleida; Lluís Viladrich, cap sectorial de Fauna Salvatge; i Gemma Comajuncosa, cap de Política Agrària i Institucional de JARC.

La reunió es va produir cinc dies després que JARC demanés, a través d’un comunicat de premsa [enllaç], la dimissió de l’actual secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, per incompliment de les seves funcions.

Màxima preocupació pel futur dels pagesos i ramaders catalans

En paraules de Joan Carles Massot, “la reunió amb el Grup Parlamentari PSC-Units s’ha demanat per tractar quatre grans temes que són de la màxima preocupació pel futur dels pagesos i ramaders catalans i que considerem que la Generalitat estan paralitzant”. En concret, es tracta de l’endarreriment del pagament de la bestreta dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) corresponents a 2023. Aquest fet provocarà al sector la pèrdua d’1,5 milions d’euros en concepte d’interessos si es manté la data de pagament per a inicis de desembre.

D’altra banda, es va intercanviar sobre la importància que la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Baix Llobregat no afecti la viabilitat de les empreses agràries de la zona; la necessitat de concretar els ajuts per sequera; i la reducció dels danys produïts per la fauna salvatge cinegètica als camps de cultius, que s’hauria de dur a terme amb immediatesa.

 

Categories