Foto crèdit: Eva Blue – Unsplash
Jaume Bernis, cap de la sectorial del Porcí de JARC, ha proposat la creació d’un grup de treball integrat per tots els agents del sector i l’Administració, per establir les mesures prioritàries per augmentar el nivell de prevenció necessari per evitar que entri la malaltia al nostre territori, en la reunió mantinguda entre el sector, Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat, la consellera Teresa Jordà, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes.
Cal aprofitar “el moment dolç” que travessa el porcí català per invertir a augmentar la bioseguretat, no només de les granges, “que han fet molt bona feina”, sinó també de neteja i desinfecció dels transports de bestiar als escorxadors; i també, cal intensificar els controls de benestar de animal a un quilòmetre de la frontera, on sí que té competències la Generalitat de Catalunya, ha afirmat Bernis.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera que tots els agents del sector i l’Administració han d’unir esforços per fer front a aquesta malaltia porcina que ha avançat els últims dies en territori alemany, amb més de 100 focus fins avui i afectant una nova regió fronterera amb Polònia.
Jaume Bernis, «sempre és millor prevenir que indemnitzar.»
Bernis ha explicat que “Cal que generem un pressupost de prevenció, marcat per un grup de treball que estableixi les prioritats, quantificar el seu cost i finançar-lo conjuntament per fer-hi front entre tots els agents del sector, i així ho hem traslladat també a través de COAG (la coordinadora a la qual pertany en l’àmbit estatal) a Interporc i el Ministerio de Agricultura.”
El primer pas seria crear una comissió de treball per elevar el nivell de prevenció, que estaria integrada per tots els agents, ramaders, administració i el sector carni. Un cop establertes aquestes prioritats, caldrà quantificar el seu cost i, per últim, valorar els recursos dels quals disposa el Departament d’Agricultura, i crear un pressupost conjunt del sector i l’Administració per poder engegar totes les mesures necessàries. “Elevar aquest nivell de prevenció implicarà un cost, però amb el nivell actual no està a l’altura de la importància econòmica del porcí al nostre país. Si volem fer tot el possible, sector i administració hem de posar de la nostra part.”, ha advertit el cap sectorial.
JARC ha tornat a insistir en la importància d’instaurar immediatament controls de benestar a la frontera, de forma diària durant un període de temps determinat, que pot anar d’entre quinze dies a un mes, i després realitzar-los de manera aleatòria.
“La immensa majoria dels ramaders”, ha apuntat Bernis “hem fet la feina”, però encara queden temes pendents com la neteja i desinfecció de transports als escorxadors, que són vitals per impedir l’entrada de la PPA a Catalunya. Cal incorporar equips professionals per efectuar aquestes tasques, que sovint realitzen els mateixos xofers. El cap sectorial del porcí conclou que hem de treballar per mantenir el nivell de bonança del qual estem gaudint fa tres anys, perquè “sempre és millor prevenir que indemnitzar.”