Vega de Ribes, 17 generacions de cultiu ecològic de vinya: Recuperant el passat autòcton per un futur vinícola.
En Biel Bartra, pagès i enòleg, forma part de la 17a generació de la família Bartra i Roig, coneguda per dedicar-se al cultiu ecològic de vinya al Massís del Garraf i elaborar vins frescos i dolços de varietats autòctones com la Malvasia de Sitges. La masia La Serra, on es troba l’habitatge i el celler, envolta una impressionant torre de guaita, que s’alça des del segle XII i guarda la seva història en cada racó, retratant un passat agrícola que ha deixat empremta en les seves vides i que volen mantenir moltes dècades més.
Els seus terrenys compten amb al voltant de 34 hectàrees de vinyes, que es disposen en bancals de murs de pedra formant un mosaic amb
els boscos i garrofers, amb el mar del Penedès de fons. Realitzen un cultiu ecològic integrat amb altres cultius i ramaderia: “Intentem ser tan sostenibles com sigui possible. Volem tornar enrere i recuperar el que ja funcionava. El sòl del voltant és ben viu amb tota mena de plantes autòctones que nodreixen els vins: Les vinyes es
tan envoltades de fonolls, de garrofers, de fòssils a terra. Sí o sí ho hem de mantenir.”.
Aquesta filosofia els va portar a investigar i recuperar la Malvasia de Sitges, una varietat autòctona de creixement lent i producció dificultosa, que amb l’arribada de la fil·loxera i noves varietats, va estar a punt de desaparèixer del territori: “Les altres varietats no s’adaptaven igual al nostre sòl i al nostre clima, per tant, era important per a nosaltres recuperar la Malvasia i expandir el projecte entre els cellers de la zona”. Substituir les vinyes és un període molt llarg, d’aproximadament 6/7 anys incloent el guaret fins que es troba en condicions òptimes i la verema comença a donar fruits.
Els vins de Vega de Ribes estan fets des de l’experiència i la saviesa de les vinyes més antigues de les que disposen, però amb la novetat tècnica i l’adaptació als canvis de l’actualitat. Amb el canvi climàtic, la terra és més àrida i els mateixos consumidors prefereixen vins exclusius més lleugers. Per això, les seves línies busquen aquesta frescor al paladar en vins molt aromàtics i singulars. En les seves visites guiades i tasts, es poden tastar els diferents vins amb maridatges, visitar el celler i caminar per les vinyes mentre la família explica de primera mà la seva visió de la tradició agrícola.
Avui en dia, venen els seus vins a restaurants de renom i botigues especialitzades, tant a grans ciutats com a cellers de poble, i també internacionalment, fora d’Europa. En Biel ens explica com aquí, han intentat que els nostres vins competeixin a un preu molt baix, de cost de producció. En canvi, els intermediaris de fora d’Espanya l’han posicionat com el producte de qualitat que és i amb un preu molt més alt, el que els permet poder assumir part dels costos dels aranzels. Per al Biel, que JARC treballi per defensar els drets dels agricultors és molt important: “Ens hem acostumat a tenir organitzacions al nostre costat que ens ajuden a gestionar tràmits i ajudes, però, que a més, piquen portes per mitigar les nostres inquietuds. No tindrien per què, però fan d’altaveu perquè ens escoltin.”.
Tot i les dificultats i el sacrifici de la feina al camp, aquesta aporta una llibertat que no es troba en cap altra. En Biel anima a la gent que ja té la base, a continuar els projectes familiars: “No hi ha res més maco que veure com els ceps que et va deixar el teu pare o el teu avi creixen any rere any amb tu, a la vegada que treballes per deixar la terra en el millor estat possible pels qui vindran després, igual que jo les he trobat.”
Des de JARC és un plaer donar a conèixer projectes amb una trajectòria com la de Vega de Ribes i poder mostrar com tota la tradició que comporta i tot el coneixement i passió que ha cultivat es projecta en el present i futur vinícola de la família. Els desitgem de tot cor que puguin continuar fent la seva feina i cuidant la terra durant moltes generacions més.