Un fructicultor del Segrià nou responsable de Fruita Dolça de COAG

Osvald Esteve, nou responsable de Fruita Dolça de COAG

Osvald Esteve, productor de Torres de Segre vinculat activament a la sectorial de la Fruita Dolça de JARC, va demanar ahir directament al Ministerio d’Agricultura que Agroseguro indemnitzi amb un 70% del valor de la producció no recol·lectada, en cas de baixa del titular o un treballador pel coronavirus. 

Encoratja també al sector per no cedir a les pressions de les grans superfícies europees, que volen comprar barat sense tenir en compte la reducció de collita d’enguany, situada entre un 15 i un 25%, i un augment dels costos de producció del 30% degut a la COVID-19.

 

10 de juliol de 2020. Osvald Esteve, fructicultor de Torres de Segre (Segrià), ha estat escollit nou responsable de la sectorial de Fruita Dolça de la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), entitat a la qual pertany Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

Esteve va iniciar la seva activitat després de formar-se en els primers estudis tècnics de capacitació agrària que es van oferir a Catalunya. Seguint els passos del seu pare, va fer-se càrrec de la seva pròpia explotació de fruita dolça  (préssec, paraguaià, nectarina i pera), i des de llavors no ha parat de buscar sinergies i implicar-se activament per treballar pel sector a través de JARC i COAG.

No cedir a les pressions baixistes de les grans superfícies europees

Esteve ha comunicat al Ministerio que les grans superfícies europees estan forçant una injustificada reducció de preus de la fruita i ha encoratjat al sector a no deixar-se pressionar en aquest sentit. “En un escenari de reducció de collita de pinyol, situada entre el 15 i el 25% en les principals zones productores espanyoles, i un augment del 30% dels costos de producció degut al COVID-19, no podem acceptar que ens paguin només un 15% més que l’any passat, quan aquest preu ja va ser ruïnós per a molts”.

Indemnitzacions per la producció no recol·lectada en cas de baixa per la COVID-19

Durant una reunió en línia celebrada ahir amb els representants del Ministerio d’Agricultura, Esteve va sol·licitar que Agroseguro (amb el suport de l’Estat i/o de la Generalitat) indemnitzi amb un 70% del valor de la producció no recol·lectada, en cas baixa del titular de l’empresa fructícola o un treballador pel coronavirus.

Més respecte per als productors

En relació a la situació al camp per la crisi sanitària del COVID-19, els productors de JARC i COAG han manifestat que el prioritari és garantir la seguretat de tots. Han recordat el compromís dels productors amb el subministrament d’aliments durant tota la pandèmia, malgrat les dificultats per adquirir els EPIS necessaris i la falta de suport de les diferents administracions per mitigar els costos de la seva implementació. A més, demanen a responsables polítics i mitjans de comunicació que estableixin una clara i inequívoca diferenciació entre moviments migratoris, aspecte que correspon gestionar a les autoritats públiques, i el personal temporer que contracta l’agricultor. “La confusió genera desinformació i una imatge distorsionada de la realitat i del sector”, ha afegit el nou responsable de Fruita Dolça de COAG.

Categories