SOCI A SOCI: Créixer en revalorització, no en volum

En Josep ven la seva carn de vedella a les seves carnisseries i a destins que paguen més pel producte

 

En Josep Peró té clar que la viabilitat de la seva explotació de vedella passa per trobar destins a la carn que valorin econòmicament aquest producte. Per això compta amb tres carnisseries que li permeten fer venda directa. Lògicament, aquests comerços no esgoten el volum de carn que produeix, però els punts de destí no són grans empreses distribuïdores, ja que, com aquest mateix soci de JARC apunta, “collen” econòmicament el ramader.

La seva explotació es troba a la plana de Mont-ros, terme de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà). Les seves carnisseries també estan al Pirineu lleidatà, concretament a la plana de Mont-ros, a Llavorsí i a la Pobleta de Bellveí. La darrera d’elles, però, no obre durant tot l’any. Ho fa de juny a octubre i també durant els ponts llargs, quan hi ha afluència de turistes.

Aquests visitants, explica el mateix Josep, no són els que han de marcar exclusivament la viabilitat d’aquests comerços, ja que els moments de vendes altes cap a aquest col·lectiu no són durant tot l’any, així que cal, afegeix, generar l’interès de compra dels conciutadans de la zona.

De fet, un bon exemple de la volatilitat que poden tenir la dependència dels turistes la vam viure fa poc, amb la pandèmia. Si no hi hagués hagut uns clients sòlids del mateix indret, s’hauria patit molt més. Però també paga la pena destacar, detalla el mateix ramader lleidatà, que el fet de tenir una pàgina de venda en línia (www.cadantema.com) va fer que molta gent recorregués a aquest sistema per continuar gaudint del seu producte. La gran majoria dels nous compradors de la plataforma eren clients que ja compraven la seva carn quan estiuejaven per aquells paratges. En Josep estima que eren més d’un 90% i que la manca de compra presencial va ser compensada per aquest creixement de l’e-comerç.

“és complicat trobar mà d’obra a municipis petits del Pirineu lleidatà i tampoc és senzill aconseguir terres i permisos per poder-ho fer”

Les seves carnisseries compten també amb altres productes de la zona. En aquest sentit, per exemple, compren corder o porcs del que n’elaboren embotits ells mateixos al seu obrador de la Plana de Mont-ros. La diversitat de productes carnis és molt àmplia (xolís, bull blanc, bull negre, paté amb ceps, xoriço vermell, secallona, xoriço, i un llarg etcètera). Però també en trobem d’altres com el formatge del Tupí que ells mateixos produeixen.

I com detalla el mateix Josep, la compra d’aquesta matèria primera a altres companys ramaders es fa sempre sobre preu de mercat, sense escanyar econòmicament la pagesia. I aquesta, en vedells, acaba sent recorrent perquè els escorxadors on porta la carn li acostumen a demanar més de la que ell produeix. I davant l’evident pregunta de si no es planteja créixer pel que fa a volum, en Josep ho té clar.

Explicita les dificultats que això suposa. Ell mateix diu “créixer pot arribar a ser fàcil, el difícil és mantenir-se després amb més volum”. Així que la seva aposta per dotar de més valor als aliments que produeix agafa llavors més força. A més, recorda que és complicat trobar mà d’obra a municipis petits del Pirineu lleidatà i tampoc és senzill aconseguir terres i permisos per poder-ho fer.

Ca l’Antena és una explotació familiar. A més del mateix Josep hi treballa la seva dona, la Dolors Toló i la seva jove, que, juntament amb altres treballadors, bàsicament se n’encarreguen de les carnisseries i de la transformació a l’obrador. Els seus 3 fills, en Miquel, en Jordi i en Josep, com ell mateix, focalitzen les seves tasques en l’activitat ramadera (feines de granja, transport de bestiar…). Ara bé, aquest soci de JARC recalca que si cal, qualsevol d’aquestes persones donen un cop de mà on calgui, encara que no sigui on habitualment treballen.

Així doncs, Casa Antena de la Plana de Mont-ros, així es diu casa seva, segueix amb la seva aposta de batallar per obtenir millors resultats de les seves vendes, en lloc de fer-ho amb l’opció de créixer en volum. La lectura més positiva és que això que molts prediquen de paraula com una de les fórmules màgiques per fer rendible l’activitat agrària, aquesta explotació pallaresa fa temps que demostra que és factible poder-ho dur a terme.

Categories