Situació crítica per a l’olivera de secà: JARC demana un pla d’acció immediat al Govern

Malgrat les pluges de primavera, les reserves hídriques del sòl no han augmentat prou en zones de secà, com ara les oliveres, on la situació de sequera persisteix i s’agreuja. Davant d’aquesta situació, JARC exigeix al Govern mesures urgents per pal·liar els efectes de la sequera i garantir la subsistència de les explotacions d’olivera de secà.

Precipitacions irregulars i insuficiència d’aigua al sòl

Si bé les pluges de primavera han augmentat les reserves hídriques en algunes zones, no ha estat el cas a tot el territori. Les pluges han arribat tard pel cultiu de l’olivera de secà a les comarques de Tarragona, la Plana de Lleida i el litoral gironí i no han sigut suficients per augmentar les reserves hídriques del sòl.

Pèrdues de collita considerables en oliveres de secà

La manca de pluges en moments crucials per a la floració i quallat del fruit ha tingut un impacte devastador en les oliveres de secà. S’estimen pèrdues de collita superiors al 80% a les comarques de Les Garrigues, Urgell, Montsià, Baix Ebre, Priorat o Baix Penedès, i de com a mínim del 50% a l’Alt Empordà.

Davant d’aquesta situació crítica, JARC exigeix al Govern que actuï amb urgència i prengui les següents mesures:

  • Posar en marxa mecanismes per quantificar i compensar la superfície d’olivera de secà afectada per la sequera. Aquestes compensacions han de permetre a les explotacions mantenir la seva activitat i fer front a la crisi.
  • Implementar mesures de suport a la renda dels pagesos i les pageses. La pèrdua de collites ha provocat una important reducció dels ingressos, per la qual cosa es necessiten mesures que garanteixin la viabilitat econòmica de les explotacions.
  • Adoptar mesures estructurals a llarg termini per a la gestió de la sequera. Això inclou la inversió en infraestructures de reg, la implementació de tècniques de reg més eficients.

JARC reitera el seu compromís amb la defensa dels interessos del sector agrari català i seguirà treballant per a aconseguir solucions urgents i efectives a la problemàtica de la sequera.

A més de les mesures urgents, JARC també reclama un canvi de model en la gestió de l’aigua a Catalunya, que afavoreixi aquest recurs vital i garanteixi el seu ús sostenible per a les futures generacions.

Categories