Sánchez-Vizcaíno: “Estem més a prop que mai de la vacuna contra la PPA”

“És fonamental que la vacuna sigui segura, a més d’eficaç”, ha ressaltat el Catedràtic de la Facultat de Veterinària de la UCM, José Manuel Sánchez-Vizcaíno, que lidera VACDIVA, el projecte europeu que treballa per a desenvolupar en els pròxims tres anys una vacuna contra la pesta porcina africana (PPA).

Sánchez-Vizcaíno es mostra esperançat pel fet que, després de llargs anys de recerca d’una malaltia tan complexa i estesa pels cinc continents amb multitud de variants, en aquest moment, disposin de tres prototips de vacuna per a senglars i porc domèstic, amb resultats prometedors.

La PPA és el major repte que afronta el sector porcí en aquest moment a nivell mundial. Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia, ha expressat la seva preocupació sobre aquest tema. Ha recordat el risc que implica una possible aparició de focus de la PPA, en l’Estat espanyol i Catalunya, una cop enorme per al sector, ja que detindria la producció porcina, tenint en compte que més del 50% es destina a l’exportació.

No és casualitat que el primer taller Internacional VACDIVA, dirigit al sector porcí, estigui tenint lloc a la Llotja Lleida, ja que aquesta és la capital del porcí al nostre país, com ha recordat Vizcaíno en la presentació d’aquest acte. Però la seva repercussió és internacional, per això el taller està sent traduït a cinc idiomes perquè el puguin seguir centenars de participants en línia de tot el món.

A més de la seva dimensió internacional, Jaume Bernis, representant del porcí de JARC i COAG, ha destacat la importància d’actes com aquest, que aconsegueixen un dels objectius que persegueix VACDIVA, la transmissió del coneixement fruit de les recerques als ramaders.

Luis Romero González, subdirector general de Sanidad Animal del MAPA, s’expressava en la mateixa línia, “Estem acostumats al fet que els resultats de projectes de recerca es difonguin a través de congressos, articles, i, en realitat aquest tipus d’esdeveniments són crucials per a establir ponts amb el sector.”

El catedràtic de la UCM ha posat èmfasi en el fet que, si bé és essencial disposar d’una vacuna segura i eficaç, el control de la fauna salvatge, la bioseguretat i la col·laboració de les administracions i ramaders són fonamentals per a posar fi al problema, com hem pogut comprovar amb l’epidèmia de la Covid.

Quant a la vacuna, ha destacat la importància que aquesta sigui DIVA, és a dir, permet diferenciar anticossos naturals d’anticossos vacunals. Des de VACDIVA s’ha apostat per les vacunes atenuades, que són les més efectives, i entre elles hi ha tres categories, però es treballa sobretot amb dues d’elles, en les quals es tenen posades més esperances. El projecte inclou diferents opcions per a senglars (als quals se’ls administraria de manera oral) i per a porc domèstic.

VACDIVA compta amb un pressupost de 10 milions d’euros, un equip veterinari i científic europeu d’alt nivell dins de la UE, i col·laboracions amb altres instituts que participen des de la Xina, Rússia i Kenia. El seu principal objectiu és aconseguir una vacuna segura i eficaç. Vizcaíno ressalta la importància que es pugui aplicar també fora de la Unió Europea, perquè és l’única manera d’acabar amb la malaltia, afrontant-la de manera global.

Orígens i principals reptes

La PPA és una malaltia bastant desconeguda, que ha fet tres grans salts per a propagar-se des del continent africà. El primer en 1957, quan es van detectar els primers casos a Portugal. Tres anys més tard, va arribar a Espanya, i en 2007 es va produir l’últim, que ha acabat afectant cinc continents, amb 8 escenaris epidemiològics, la qual cosa implica, aclareix Sánchez-Vizcaíno, que “no existeix una recepta única”, sinó que s’ha d’abordar posant en pràctica programes de contingència adaptats a la casuística de cada país. En aquest sentit apunta el gran pes que tenen les tradicions i les cultures de cada territori.

A la Xina, totalment afectada per la malaltia, per exemple, les qüestions de tipus cultural són les més difícils de controlar. La seva tradició de comprar sang per a alimentació i usar desaprofitaments dels aliments per al bestiar, han contribuït en gran manera a la seva propagació.

Un altre factor a tenir en compte és que es pot transmetre a través de la fauna salvatge, especialment els senglars, que contagien als porcs domèstics. L’alimentació és també un focus d’infecció. L’investigador ha posat l’exemple de com el fet de deixar unes restes de menjar procedent de països afectats de PPA, encara que no representi cap risc per als éssers humans, si un animal salvatge l’ingereix, comença a propagar el virus.

Els principals riscos que afrontem, explica el catedràtic, són la globalització; el fet que s’hagi confirmat la seva presència a Haití -on va entrar a través dels aliments d’ajuda humanitària- i República Dominicana; el fet que els plans de contingència estiguin poc adaptats als països; i les petites granges, que en moltes ocasions no disposen d’informació adequada i manquen de mesures de bioseguretat, com doble tanca.

Per a evitar-ho, l’expert proposa a part de la divulgació de les recerques, plans de contingència adaptats a cada realitat, augmentar la bioseguretat en granges, transports i escorxadors; comptar amb laboratoris preparats, i programes sanitaris eficaços. La detecció precoç és essencial, si un ramader sospita que es troba enfront d’un cas de PPA, ha de realitzar un PCR i un test serològic a l’animal.

L’acte ha estat organitzat per Via Campesina, Horizciencie, COAG i JARC que han manifestat que van acceptar el repte de participar en el projecte VACDIVA ja que contempla la transmissió del coneixement generat al sector ramader.

 

Categories