Reclamem que la Llotja de Reus fixi preus de la fruita seca adequats al mercat

Hem convocat una roda de premsa a la seu de PIMEC a Tarragona per denunciar el mal funcionament de la Llotja de Reus. Hem realitzat un estudi comparatiu entre els preus de referència de l’ametlla de les dues llotges des de gener de 2018 a l’actualitat per tornar a posar en relleu que les referències de la fruita seca de la Llotja catalana estan habitualment per sota amb el perjudici que això comporta per als productors de Catalunya.

Entre gener de 2018 i juliol d’enguany el preu de l’ametlla comuna ha estat com a mitjana 0,26 €/kg més barat que el de Múrcia, en el cas de la comuna ecològica aquesta diferència ascendeix a 0,44 €/kg. Aquesta situació és més acusada encara en el període que va de setembre a desembre, que és la temporada de major transacció de compravenda de la fruita seca, quan el preu de l’ametlla comuna a la llotja tarragonina va ser com a mitjana 0,33€/kg més baix que a Mercamurcia.

La cotització d’altres varietats d’ametlla com la Marcona o la Llargueta també pateixen aquesta tendència a la baixa, i van ser com a mitjana 0,37 i 0,34 €/kg, respectivament més barates al mercat català que al murcià. En termes generals, les 4 varietats més usuals d’ametlla al mercat català s’han valorat durant el període d’estudi una mitjana de 0,35 €/kg per sota dels preus marcats per Mercamurcia.

La Llotja de Reus corre el perill de desaparèixer

Sisco Esquerda, cap sectorial de la fruita seca de la nostra organització, recorda que “Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya fa anys que demana que la Llotja de Reus reflecteixi els preus del mercat i que no deixi de publicar les seves cotitzacions, especialment en moments claus coincidint amb increments dels preus en els altres mercats”.

Esquerda considera que la Llotja de Reus corre el perill de desaparèixer si continua en aquesta línia. Durant molt de temps havia estat la referència a Espanya de la cotització de la fruita seca, ara ho és la de Múrcia. “Està demostrat que el sistema de la llotja catalana no funciona, hauria de ser més dinàmic i reflectir la fluïdesa del mercat”, afegeix el cap de la nostra sectorial.

Existeix un reglament intern que regula la llotja de Reus per establir els preus i que determina altres normes de funcionament com que la llotja no s’aturi més de dues setmanes consecutives, per aquest motiu, demanem que el Departament d’Agricultura vetlli perquè es respecti i posar fi així a aquesta situació desfavorable pels agricultors de fruita seca catalans.

Categories