Perspectives nefastes per als productors de cereals a Catalunya

L’entitat estima que la calamarsa d’ahir ha afectat entre un 70 i 100% dels cultius de cereals i fruita, i recomana als agricultors que els tinguin assegurats a peritar els danys com més aviat millor.

La previsió d’una collita rècord de cereals en l’àmbit mundial i espanyol ha provocat una baixada de preus important, que pot representar la ruïna dels cerealistes catalans.

L’organització demanarà que s’apliqui una reducció de mòduls de l’IRPF pels afectats del temporal de cara a l’any vinent.

La intensa calamarsa produïda al nord i centre de Catalunya, que va afectar tant a Terres de l’Ebre com a les comarques d’Osona, del Berguedà, com del Gironès o la Selva, el pla de Lleida, i Segarra, va descarregar amb especial intensitat amb poblacions com Bellpuig o Vilanova de Bellpuig, entre altres. La tempesta ha produït danys d’entre un 70 i un 100% dels cultius cereals i  fruita. També la vinya, la fruita seca i l’olivera poden tenir una gran afectació, que l’entitat està valorant.

Per als productors de cereals la situació és especialment crítica sobretot tenint en compte que molts d’ells, segons explica Lluís Viladrich, cap sectorial de Cereals i Farratges de JARC, no disposen d’assegurança per la crisi de preus que pateixen des de fa dècades. Els preus ofereixen un marge molt ajustat al sector cerealístic i la previsió de la collita mundial i de l’Estat espanyol ja ha propiciat una baixada de les cotitzacions. L’entitat posa en relleu que els preus del sector tenen poques variacions des de fa 20 anys i la tendència actual és en general a la baixa. En el cas de l’ordi, el preu es troba, segons Viladrich, per sota dels costos de producció.

Si prenem com referència la mitjana de cotització de l’ordi de Mercolleida, de l’any passat i la del 2020 (fins a la setmana 22) veurem com ha baixat de 183,09 a 179,41 €/ tona. El mes de maig d’enguany ha estat especialment dur, passant d’una cotització de 179 €/tona la darrera setmana d’abril a 158 €/tona l’última setmana de maig.

Una collita excepcional abaixarà els preus

El Consejo Nacional de Granos (CIG) ha previst un volum mundial de producció sense precedents, es de 2,230 Mt de grans. El mateix ha succeït a Espanya. L’Asociación de Comercio de Cereales y Oleaginosas (ACCOE) estima que es produiran 26,43 milions de tones, una quantitat mai assolida a l’estat espanyol. Aquest augment insòlit de la producció ja ha repercutit en un descens dels preus pels agricultors que pot significar la ruïna de molts cerealistes a Catalunya.

 

Categories