“Les indemnitzacions d’Agroseguro pels danys del Filomena són ridícules”

JARC demanda que l’asseguradora només cobreix un percentatge baixíssim de les pèrdues en els cultius d’olivera, especialment dels de superintensius i dels de regadiu.

 Les causes, assegura Lluís Gaya, cap sectorial d’Olivera de l’entitat agrària són que “per una banda, Agroseguro està valorant els danys a la baixa i, per altra, les elevades franquícies que estableix l’assegurança, que faran que molts pagesos no cobrin res o en algun cas rebin imports insignificants, que no cobriran ni de lluny el dany real que hi ha a les finques”. 

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya considera que assegurar hauria de ser una pràctica habitual per als professionals agraris, però situacions com aquesta fan perdre la confiança dels pagesos en Agroseguro. La conclusió que han extret molts dels damnificats pel temporal Filomena és que no compensa contractar una assegurança i es plantegen deixar d’assegurar, explica Lluis Gaya. Per tant, l’organització exigeix que s’apliquin millores urgents en aquesta línia d’assegurances per part del Departament i el Ministeri d’Agricultura, i Agroseguro per evitar que els pagesos deixin d’assegurar.

El sistema de peritatge actual dels danys penalitza els cultius més productius, com són els de superintensiu i de regadiu. En el cas de les fortes nevades que es van produir al mes de gener, de fet aquests arbres, en ser més frondosos van ser els que van rebre un impacte més fort per l’acumulació de neu, però en canvi, el càlcul per valorar la indemnització es fa amb el coeficient més baix. Si per als cultius de secà s’aplica un coeficient de l’1, en el cas del reg seria un 0,70 i en els superintensius 0,50.

Els experts preveuen que aquests fenòmens meteorològics es donaran amb més freqüència, a causa del canvi climàtic. Per tant, si el sistema d’assegurances no s’adapta a aquesta realitat, el Govern haurà de valorar si vol mantenir la producció agrària nacional, apunta l’entitat.

A Catalunya, el temporal va provocar danys en 46.000 hectàrees a tota Catalunya, segons el DARP. D’aquestes, 34.633 estan situades a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. El grau d’afectació que pot oscil·lar, depenent de la zona i dins de les mateixes finques, entre un 20% i un 80%.

Categories