Jordà es compromet a defensar un llindar d’ajuts agraris directes superior a 5.000€ per ser perceptor de la PAC

 

Durant la reunió bilateral celebrara ahir, JARC demana al DACC que el suport europeu se centri en els productors professionals, aquells que tenen un 50% d’ingressos agraris. L’entitat considera que repartint misèries entre persones que no es dediquen de forma principal a l’activitat agrària no construirem un sector fort que garanteixi la sobirania alimentaria, ni tindrem zones rurals vives.

 Joan Carles Massot, president de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), acompanyat pel president de l’entitat a Tarragona, la vicepresidenta de Lleida, la cap sectorial del vaquí de llet i el del porcí, s’han reunit amb els màxims representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

L’organització agrària defensa que cal centrar el suport en les persones que es dediquen de forma principal a l’activitat agrària, per crear un model d’agricultura professional format per petites i mitjanes empreses amb arrelament territorial. Durant la reunió, l’entitat ha demanat a Jordà que defensi aquest model avui, durant la reunió de la Conferencia Sectorial de Agricultura que es celebra entre comunitats autònomes i l’estat per definir la PAC 2023-2027.

L’entitat també defensa que els sectors que estan exclosos dels ajuts directes de la PAC (fruita dolça, cítrics, vinya, horta, conill, entre d’altres) hi siguin inclosos. Considera que la proposta d’accedir-hi a través dels drets de la Reserva Nacional s’ha d’analitzar per veure si realment permetrà arribar a tots els productors professionals.

D’altra banda, per tal d’incentivar la fertilització orgànica, l’entitat proposa un nou eco-esquema, que bonifiqui tots aquells agricultors que compleixin amb l’agricultura de precisió en la gestió de nutrients, i que fertilitzin amb un 30% d’adob orgànic com a mínim. D’aquesta manera, s’aprofita un subproducte com són fems i purins, i es disminueix l’ús de fertilitzants minerals, beneficiant indirectament al sector ramader.

Jordà es compromet a garantir que el sector agrari tindrà un pes important dins del DACC

L’organització agrària veu amb bons ulls la voluntat de la conselleria d’incrementar el pressupost autonòmic adreçat al sector agrícola i ramader, però es manté expectant respecte a la concreció, que es farà al setembre.

El sector lacti només se salvarà si la distribució paga més per la llet

La sectorial del vaquí de llet de JARC, manifesta que la producció de llet a Catalunya té un problema estructural que només es resoldrà augmentant el preu que es paga als productors. L’organització afirma que si demanem més ajuts per als productors, entre tots els hi pagarem millor la llet, però qui ha de fer-ho és la distribució, no la població.

Categories