JARC trasllada als polítics catalans la necessitat de donar més suport al sector agrari professional i als joves

L’organització s’ha reunit amb José Luis Noguera i l’Òscar Ordeig, representants d’Agricultura del PSC, per exposar les seves propostes. Properament, mantindrà una ronda de trobades amb la resta de partits amb representació parlamentària.

 L’entitat aposta per un model agrari centrat en els professionals i els joves. Els pagesos protegeixen l’entorn natural, per tant, són una peça clau pel manteniment del teixit socioeconòmic de les zones rurals, i base d’un sector agroalimentari amb projecció.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha denunciat reiteradament que el sector agrari pateix greus mancances i els pròxims anys s’enfrontarà a nous desafiaments i exigències. El gran repte serà la preservació i enfortiment del model professional i social. JARC aposta per una agricultura i ramaderia sostenible des del punt de vista mediambiental i econòmic.

L’organització ha recordat al PSC que el futur dels productors agraris es decideix principalment en l’àmbit dels preus i els mercats. El Govern català ha d’incidir perquè la política agrària europea canviï el rumb de des-regularització dels mercats i liberalització comercial. Cal instaurar mecanismes efectius que estabilitzin els mercats agrícoles, garantint uns preus als agricultors amb consonància amb els elevats estàndards de qualitat, seguretat alimentària i respecte pel medi ambient que exigeixen els reglaments europeus.

 

Un pressupost català que demostra falta de compromís

El camp suporta una constant crisi de preus en moltes produccions i la partida econòmica d’Agricultura representa un escàs 1,33% del pressupost total del Govern català. L’entitat agrària ha traslladat al PSC que aquest pressupost demostra una falta de compromís amb un sector tan estratègic com és l’agrari.

Xavier  Vela, president de JARC ha insistit en que cal augmentar el suport per facilitar la incorporació de joves, per tirar endavant inversions en les explotacions professionals, i augmentar la seva liquidat a través de l’Institut Català de Finances-ICF. No es poden oblidar tampoc les mesures agroambientals; la producció ecològica; les zones amb limitacions naturals específiques; ni el cofinançament de les línies d’assegurances que prioritzi als agricultors professionals.

 

Ajuts només per als professionals de tots els sectors

JARC demana als partits que defensin un sistema d’ajuts europeus dirigit exclusivament als agricultors i ramaders professionals, i que no exclogui a cap sector. Actualment hi ha molts productors professionals de fruita, horta, raïm, entre d’altres, que no reben ajuts directes.

 

Urgeix una ambiciosa política de relleu generacional

A Catalunya el 2019 només el 10% dels que van presentar la Declaració Agrària (DUN) eren menors de 41 anys. Per tant, JARC considera prioritari desenvolupar els següents eixos de les polítiques agràries en relació als joves: fiscalitat, finançament i assegurances agràries.

Cal desenvolupar una política agrària orientada als agricultors professionals que superi l’actual sistema que penalitza als joves que volen incorporar-se, amb ajuts més àgils i flexibles.

S’han de posar en marxa mesures fiscals i de cotització a la Seguretat Social específiques per facilitar la incorporació dels joves, préstecs amb condicions favorables i incrementar les subvencions per la contractació d’assegurances.

Categories