JARC sol·licita el pagament màxim de la bestreta de la PAC el 16 d’octubre

L’organització agrària ha demanat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) que enguany ingressi la bestreta de la PAC en uns dies, perquè el sector agrari provenia d’una crisi de preus agreujada per la pandèmia, i se li ha sumat la pujada de costos de producció a conseqüència del context geopolític de la guerra entre Ucraïna i Rússia, i les condicions meteorològiques adverses.

Enguany el sector agrari ha estat fortament castigat, tant des del punt de vista econòmic, ja que ha patit problemes de liquiditat amb una important crisi de preus, agreujat per l’important augment de les matèries primeres i energia, a causa del conflicte bèl·lic d’Ucraïna; com a causa d’inclemències meteorològiques molt adverses (fortes gelades a la primavera, fortes sequeres, etc.) que estan patint els agricultors/es de Catalunya. Una bona mostra és la producció de fruita de pinyol ha caigut a Lleida un 70%, i la de llavor més d’un 26%.

Els costos de producció d’agricultors i ramaders han augmentat de manera descomunal, sense que aquests ho hagin pogut repercutir en els preus. El consum energètic ha incrementat el seu preu, per exemple un 300%, en el cas de l’electricitat, i un 86,87% en el gasoil. En el cas del gas també s’ha disparat, amb la possibilitat que augmenti aquest hivern, en funció de com evolucioni el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. El cost de l’alimentació animal ha pujat un 40,93%, els lubricants 15,34% i els fertilitzants un 145,59%, entre altres inputs, i que redueixen de forma preocupant la viabilitat de les explotacions.

Per aquest motiu Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya sol·licita al DACC, que el pròxim dia 16 d’octubre, primer dia del període establert per la normativa vigent per a procedir al pagament dels ajuts directes de la PAC 2022, que procedeixi a fer efectiu el pagament de la bestreta màxima permesa legalment dels ajuts directes.

Joan Carles Massot, president nacional de JARC, considera que “la petició d’aquesta bestreta, està més justificada que mai, donades les circumstàncies tan complicades i excepcionals que està patint el sector, i resulta d’una gran importància pels agricultors i agricultores catalanes” perquè els diferents sectors productius, tant d’agricultura com de ramaderia, es troben amb una greu crisi de preus, que no cobreixen ni tan sols els costos de producció.

Els preus de les matèries primeres i energètics es troben disparats des de l’inici del conflicte bèl·lic. A aquest fet cal sumar les afectacions que han tingut les gelades, la pedra i la sequera o manca de pluges, en la pèrdua de producció de productes agrícoles i ramaders.

L’avançament dels ajuts directes de la PAC és necessari, segons l’entitat per facilitar una liquiditat molt necessària als productors primaris, en un moment excepcional.

Categories