JARC recorrerà els peritatges de l’ajut del DACC

Compensació pel danys del temporal Filomena

S’han denegat el 65% de les sol·licituds d’ajut per errors greus en el peritatge de camp, per tant, l’organització ha iniciat un estudi per demostrar l’existència d’una incorrecció generalitzada en la metodologia.

A Catalunya, el temporal Filomena del gener de 2021 va provocar danys en 46.000 hectàrees, segons el DACC. D’aquestes, 34.633 estan situades a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. El grau d’afectació va oscil·lar, depenent de la zona i dins de les mateixes finques, entre un 20% i un 80%.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) recorrerà els peritatges dels danys pel temporal Filomena que la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural agafa com a base per aprovar l’ajut. Les seves valoracions han exclòs més del 65% dels pagesos que optaven a subvencions per recuperar explotacions d’oliveres danyades, i les peticions acceptades inclouen tan sols el 16% de la superfície en què els agricultors van declarar desperfectes. L’organització considera que hi ha greus errors en els peritatges del Govern i que és insuficient el milió d’euros atorgat en ajuts.

JARC calcula que, en realitat, han quedat denegades 340 peticions i critica que només es destini un milió a indemnitzacions quan hi havia un fons de 4,8 milions d’euros. Inicialment, aquest import es va establir tenint en compte les visites a la zona afectada fetes pel Departament, les imatges enviades pels pagesos i les valoracions de les organitzacions agràries.

L’entitat es mostra sorpresa davant d’aquesta falta d’encert inicial, que pensa es deu als errors esmentats de gestió. L’equip tècnic de l’organització contactarà amb tots els afectats per ajudar-los a presentar un recurs d’alçada i, paral·lelament, vol aportar proves que demostrin un error general de peritatge dels danys.

El Departament d’Acció Climàtica es va comprometre a compensar les deficiències del sistema d’assegurances agràries, però la gestió de l’ajut encara està provocant més descontent i indignació entre els productors afectats. Molts d’ells manifesten no haver vist cap perit en els seus camps.

JARC considera que la gestió d’aquest tema està sent un despropòsit. El procediment de peritatge per part d’Agroseguro no va reflectir la realitat, però el del DACC encara ha estat pitjor. “Els pagesos després de la poda es van trobar amb una afectació superior i amb una feina de treballs de poda molt més important que la dels altres anys per treure totes les branques trencades pel pes de la neu”.

L’organització presentarà exemples concrets que mostren que alguna cosa no quadra. “El febrer de 2021, Agroseguro valorava que en una finca hi havia un 40% de dany, però el peritatge fet per Acció Climàtica a l’agost es redueix a un 17%”, afirma Joan Calam, cap sectorial d’olivera de JARC.

 

Més de 510 sol·licitants, només 170 amb dret a ajut i quantes renúncies?

Dels 170 expedients aprovats hi ha 32 amb un import inferior a 1.000 € que estan valorant renunciar-hi, donat que acceptar l’ajut suposa haver d’assegurar i mantenir el cultiu durant 5 anys.

 

Categories