JARC reclama millores urgents en l’assegurança pel fred de l’olivera

L’organització considera que el procediment d’Agroseguro per peritar els danys de les nevades del temporal Filomena no és correcte i que és necessària una segona visita abans de la collita per comprovar l’abast real dels danys. Moltes branques que es van considerar sanes en el peritatge s’han trencat després, algunes amb el pes de les olives, i estan ocasionant més pèrdues.

L’entitat demana que les ajudes convocades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), basades en els nous peritatges que està realitzant el Departament sobre el terreny, indemnitzin als agricultors correctament, també pels treballs de recuperació de les finques.

A Catalunya, el temporal Filomena del gener de 2021 va provocar danys en 46.000 hectàrees, segons el DACC. D’aquestes, 34.633 estan situades a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l’Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. El grau d’afectació va oscil·lar, depenent de la zona i dins de les mateixes finques, entre un 20% i un 80%.

Les assegurances per cobrir els danys de les gelades van resultar del tot insuficients per cobrir les pèrdues en els cultius d’olivera i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya va participar en els grups de treball per a la seva modificació. Malgrat que es van aconseguir que Agroseguro introduís algunes millores sense incrementar el cost de les pòlisses, les cobertures continuen sent insuficients en relació amb els danys en plantació, és a dir, cobreixen part de la reducció de la següent collita, però no tenen en compte els danys de la planta, ja que l’arbre necessitarà entre 2 i 3 anys per tornar a recuperar el seu volum productiu.

Lluís Gaya, cap de la sectorial de l’Olivera de JARC considera que el procediment de peritatge per part d’Agroseguro no va reflectir la realitat, “els pagesos després de la poda es van trobar amb una afectació superior i amb una feina de treballs de poda molt superior a la dels altres anys per treure totes les branques trencades pel pes de la neu. Aquestes no eren només les que es van treure amb la poda sinó que les han anat trobant, fins i tot, després. Eren branques que semblaven en bon estat, però estaven trencades, i ara amb el pes de les olives han acabat cedint o ho faran abans de la collita.”

Per aquest motiu l’organització considera que el procediment d’Agroseguro no va ser correcte i que per valorar tot el dany de les finques, cal una valoració amb una segona visita per comprovar l’afectació real del temporal Filomena.

Des de JARC, també demanen al DACC que ho tingui en compte en les ajudes convocades pels danys del Filomena, i els nous peritatges que s’estan realitzant sobre el terreny serveixin per compensar econòmicament als agricultors de forma correcta, també pels treballs de recuperació de les finques.

JARC considera que assegurar hauria de ser una pràctica habitual per als professionals agraris, però situacions com aquesta fan perdre la confiança dels pagesos en Agroseguro. La conclusió que han extret molts dels damnificats pel temporal Filomena és que no compensa contractar una assegurança i es plantegen deixar d’assegurar, explica Lluis Gaya. Per tant, l’organització exigeix que es modifiqui el sistema de peritatge en aquesta línia d’assegurances per evitar que els pagesos deixin de fer-ho.

 

Categories