JARC proposa generar un registre de contractes d’integració del sector porcí

L’entitat demana més protecció pels ramaders de porcí integrats, a la reunió de la Taula Sectorial del porcí, i planteja la creació d’una bústia per denunciar els incompliments dels contractes.

Les integradores, com a propietàries dels animals, haurien d’assumir les despeses de la gestió de purins i el cost de l’assegurança de la recollida de cadàvers.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha demanat a la Taula Sectorial del porcí una sèrie de mesures per tal d’augmentar la protecció dels ramaders de porcí  integrats que existeixen a Catalunya, que representen el 81,4% dels productors de porc d’engreix.

L’organització agrària ja va mostrar el seu posicionament durant el període de modificació del contracte homologat d’integració, per part del Departament d’Agricultura, en el qual va demanar definir clarament les responsabilitats de les dues parts que signen el contracte. L’integrador, com a propietari dels animals i responsable de la gestió tècnica, s’hauria de fer càrrec en la gestió dels animals morts a l’explotació i les dejeccions ramaderes produïdes pels animals. Segons l’entitat, l’integrador també és responsable de la generació de nitrogen, a través de les dietes fixades, ja que és el que formula i fabrica el pinso que menja el bestiar.

Tanmateix, JARC considera que encara queden una sèrie de conceptes del contracte a definir amb claredat, especialment en relació amb la compensació de danys, en cas de produir-se una situació que comporti un buit sanitari. L’organització ha demanat a l’administració que defineixi qui ha d’assumir el cost de la compensació del lucre cessant, que el ramader ha de percebre en aquests casos. “Més encara”, afegeix Jaume Bernis, cap sectorial del porcí de JARC, “quan tenim a sobre l’amenaça de diferents malalties que poden afectar la cabanya porcina”.

L’entitat valora en positiu les primeres reaccions per part de les integradores. Segons va avançar ANPROGAPOR, l’associació nacional de productors de porcí, estan estudiant una assegurança per cobrir aquestes situacions sanitàries, a favor dels integrats. Des de JARC, esperen que es concreti a curt termini aquesta mostra de bones intencions.

Categories