JARC participa en el Tsunami rural

 Xavier Vela, president de JARC, assisteix a la concentració perquè considera inacceptable que s’hagi creat una Agència per la gestió dels espais protegits i la biodiversitat, sense tenir en compte al territori i als professionals del camp.

L’entitat es reunirà demà amb Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, en una reunió organitzada per PIMEC, centrada en l’Agència de la Natura.

Xavier Vela, president de JARC, s’ha sumat a la convocatòria de Tsunami rural, moviment que integra a alcaldes, consells comarcals, pagesos, productors, entitats de desenvolupament i propietaris forestals de l’Alt Pirineu i Aran (tret dels batlles de l’Alt Urgell), organitzacions patronals, com PIMEC, col·legis i associacions professionals, cambres de comerç, agrupacions de defensa forestal, o silvicultors, entre altres, . La concentració té lloc avui, a partir de les 11 h davant el Parlament de Catalunya.

L’entitat considera inacceptable que s’hagi creat una Agència per la gestió dels espais protegits i la biodiversitat d’esquena al món rural, on la presència dels professionals agraris és merament testimonial.

L’Agència de la Natura contribuirà, segons l’organització agrària, a augmentar en el conflicte competencial entre Conselleries (Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el de Territori i Sostenibilitat), fet que genera inseguretat jurídica a agricultors, ramaders i forestals.

El Govern s’ha de plantejar si la gestió de biodiversitat i, en general, la gestió del medi natural (zones rurals de boscos majoritàriament, amb pastures, aigües continentals i litorals) ha de ser competència de polítiques de desenvolupament rural i prevenció d’incendis forestals que depenen del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP); o bé, de polítiques de planificació i medi ambient, que depenen del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES).

Vela recorda que “Necessitem polítiques que garanteixin la presència al territori d’agricultors i ramaders, que són cuidadors del medi natural”. El Govern hauria de facilitar unes condicions òptimes per fer viables les explotacions agropecuàries. Per altra banda, Catalunya necessita més inversió en la gestió forestal i en la prevenció d’incendis, perquè no es torni a repetir situacions tan dramàtiques com la de Ribera d’Ebre.

Per lluitar contra l’abandonament de les zones rurals, l’organització apunta que s’ha de tenir en compte el territori i els professionals agraris que hi treballen, però malauradament a la política domina una visió allunyada del món rural, que dificulta solucionar les grans mancances del camp.

L’entitat interpreta que la definició de l’actual proposició de Llei, deixa als ciutadans en un estat d’indefensió, exposats a la intervenció i la fiscalització, i considera que s’hauria de limitar als espais Xarxa Natura 2000 i no a tot el territori català.

Categories